Riječka promocija kultne kompilacije „Rijeka-Paris-Texas“ u Dallas Music Shopu i klubu Palach

Autor: Marina Pauletić 09.05.2024

palach_ilustracije_2023__4_ Foto: arhiva

Marljivo se priprema i muzičko iznenađenje u klubu Palach u kojemu će sudjelovati grupe Grad i Grč

Rijeka - Članovi bendova predstavljenih na nedavno objavljenom vinilnom reizdanju kultne kompilacije „Rijeka-Paris-Texas“ (Let 3, Grad, Grč, Ogledala, Idejni nemiri, FIT i Strukturne ptice) u utorak 14.05. okupit će se u riječkom DMS-u (Splitska 2a), na prigodnom promotivnom druženju. Uz glazbene i ostale kolege s riječke kulturne scene, medije, prijatelje i fanove, ploča će biti na prigodnom popustu, a nazočni članovi bendova spremni za potpisivanje, fotografiranje i ćakulu. Startamo u 18:00!

Marljivo se priprema i muzičko iznenađenje u klubu Palach u kojemu će sudjelovati grupe Grad i Grč, posebno za ovu prigodu oformljen bend i vesela družina mlađih generacija okupljenih u projektu „pjesmaRIca“.

U Rijeci se govorilo da „Rijeka-Paris-Texas“ bilježi bitne uratke treće faze riječkog novog vala, iz koje su izrasle i neke od današnjih regionalnih rock prvokategornika. Utoliko se može kazati da je „Rijeka-Paris-Texas“ bila za Rijeku ključan diskografski proizvod koji je dokumentirao vitalnost riječke rock-scene, kao što je „Paket aranžman“ dokumentirao beogradsku scenu, a Novi Punk Val rane radove jugoslavenskog punka.
Mnogi su afirmativni komentari stigli o reizdanju pa tako, među ostalima, legendarni kritičar Ante Batinović (glazba.hr) kaže: „Iako je album navršio trideset i sedam godina, nakon ponovnog preslušavanja doživio sam ga kao da je objavljen prvi put ove godine. Kao potpuno nov, aktualan uradak riječkih umjetnika. Čudno? Da! Ali, istinito.“, Zoran Stajčić (ravnododna.com) piše: „Prefiks ‘mitski’ jedan je od onih koje redovno srećete u tekstovima o glazbi, a u Jugi je krajem sedamdesetih i posebno osamdesetih upravo savršeno pasao riječkoj sceni“.

O svojoj prvoj ploči - „prvom diskografskom izdanju koje je reflektiralo svu snagu riječke pumpajuće i eksplozivne post-punk i novovalne scene“ - u intervjuu za tjednik Nacional Goran Lisica Fox je ispričao: „Rijeka-Paris-Texas“ je bilješka trenutka koji je bio važan onda, a može biti i danas ako zadržavamo svijest o važnosti iskoraka iz redovnog stanja, traženja novih oblika komunikacije, nove estetike, pa i novih društvenih koncepata.“

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...