Riječke studentice performansom "Usta puna prava" prenijele važnu poruku

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 10.06.2022

Usta_puna_prava_performans__2_ FOTO: Melinda Kostelac

U prirodnom ambijentu Sveučilišnog kampusa publika je u opuštenoj atmosferi imala prigodu čuti o problemima s kojima se suočavaju studenti.

Rijeka - U sklopu EU projekta „They Live: Student lives revealed through context-based art practices“ studentice Sveučilišta u Rijeci izvele su nadasve zanimljiv performans s izrazitom porukom.

U prirodnom ambijentu Sveučilišnog kampusa publika je u opuštenoj atmosferi imala prigodu čuti o problemima s kojima se suočavaju studenti. Performans pod nazivom „Usta puna prava“ upriličen je 8. lipnja u 21 sat.

Zašto ne pričamo o problemima? Kako možemo svi skupa biti odgovorniji? Zašto nam studiranje oduzima više nego daje? Zašto asistente vidimo više nego profesore? Zašto je studiranje tako skupo? Kako da preživim studiranje? Ova i još mnoga pitanja postavile su studentice kroz performans „Usta puna prava“. Navedeni performans dio je europskog projekta „They Live: Student lives revealed through context-based art practiceskoji provodi Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Cilj ovog projekta jest uključiti studentsku populaciju u proizvodnju suvremene umjetnosti korištenjem alata arhiviranja; potaknuti studente na angažman, interakciju, aktivaciju te umrežavanje s umjetničkim inicijativama na lokalnoj kulturnoj sceni.

Usta_puna_prava_performans__3_ FOTO: Melinda Kostelac

Sa sveukupno šest studentica u proizvodnji umjetničkog performansa „Usta puna prava“ surađivale su riječka umjetnica, Nika Rukavina i Marina Tkalčić, kustosica projekta. Pod kustosko-umjetničkim vodstvom studentice su se odlučile kritički osvrnuti, kako na inertnost studentske populacije, tako i na određene probleme i nedostatke sveučilišnog obrazovnog sustava i određenih fakultetskih sastavnica s kojih dolaze. Studentice iščitavaju svoje probleme i pitanja odgovornim institucijama s listova papira. Potom ih jedu, te na taj način prozivaju odgovorne strukture.

Cilj suradnje sa studenticama, osim produkcije samoga performansa, jest svakako i postavljanje kvalitetnih temelja za dugoročno, održivo i angažirano studentsko djelovanje u kontekstu organizacije kulturno-umjetničkih, društveno političkih i aktivističkih događanja. Navedeno će se realizirati kroz pokretanje aktivističke studentske inicijative – platforme za umrežavanje studenata s različitih fakulteta te informiranje studenata o vlastitim pravima, a kako bi kao informirani pojedinci mogli biti aktivni sudionici studentskog života.

Usta_puna_prava_performans__1_ FOTO: Melinda Kostelac
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...