Riječki Balet ponovno u inozemstvu: „Romeo i Julija“ pred njemačkom publikom

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 01.12.2022

Maria_Matarranz_de_las_Heras_i,_u_prvom_planu,_Ali_Tabbouch_i_Marta_Voinea_Cavrak Maria Matarranz de las Heras i, u prvom planu, Ali Tabbouch i Marta Voinea Čavrak

Članice i članovi riječkog Baleta plesat će priču o bezuvjetnoj ljubavi dvoje mladih iz zavađenih obitelji, koja je prema drami Williama Shakespearea, uz dirljivu, romantičnu glazbu Sergeja Prokofjeva postala jednim od najvažnijih i najljepših baletnih klasika, uvijek nova i dirljiva.

Rijeka - Balet HNK Ivana pl. Zajca upravo odlazi na još jedno značajno međunarodno gostovanje. Nakon velikog uspjeha s „Meditranskom trilogijom“ u veljači ove godine, riječki baletni ansambla vraća se u njemački Ludwigsburg, ovoga puta s baletom „Romeo i Julija“. Balet Sergeja Prokofjeva u koreografiji glasovitog Jiříja Bubeníčeka će u subotu i nedjelju 3. i 4. prosinca izvesti u kazališnoj dvorani Foruma am Schlosspark, jednog od najvećih i najsuvremenijih njemačkih centara za kulturna događanja i umjetničke izvedbe, gdje redovno gostuju svjetski poznati operni i baletni te plesni ansambli.

Članice i članovi riječkog Baleta plesat će priču o bezuvjetnoj ljubavi dvoje mladih iz zavađenih obitelji, koja je prema drami Williama Shakespearea, uz dirljivu, romantičnu glazbu Sergeja Prokofjeva postala jednim od najvažnijih i najljepših baletnih klasika, uvijek nova i dirljiva.

Romeo_i_Julija-73659 Romeo i Julia

Riječka verzija u koreografiji i dramaturgiji Jiříja Bubeníčeka, koja je premijerno izvedena u „Zajcu“ u travnju 2022., usredotočuje se na besmislenost smrti dvoje mladih ljudi koji jednostavno slijede ideal svojih srca – ali i na nasilje koje se nadvija od samog početka. Priča se odvija u kostimima Nadine Cojocaru te scenografiji Aleksandre Ane Buković, u ambijentu arhitekture iz snova koja podsjeća na ruševine zaboravljenog grada.

Oblikovanje svjetla potpisuju Dalibor Fugošić i Jiří Bubeníček, a video projekcije Fanni Tutek Hajnal i Nadina Cojocaru.
U Ludwigsburgu će plesati Maria Matarranz de las Heras (Julija) i Michele Pastorini (Romeo), a uz njih i Ali Tabouch, Marta Voinea Čavrak, Marta Kanazir, Antoine Salle, Jody Bet, Tea Rušin, Alejandro Polo, Valentin Chou, Soyoka Iwata i ostali.

Michele_Pastorini_i_Maria_Matarranz_de_las_Heras Michele Pastorini i Maria Matarranz de las Heras

Podsjetimo, u veljači je riječki Balet već doživio veliki uspjeh kada su u Ludwigsburgu čak tri puta izveli „Mediteransku trilogiju“, odnosno balete „Pulcinella“, „Poslijepodne jednog fauna“ i „Španjolska rapsodija“, pred tisuću i 800 gledateljica i gledatelja iz pokrajine Baden-Württemberg koji su ih ispratili ovacijama.

Baletni ansambl ponovno će biti na pozornici „Zajca“ 21., 22., 23, i 24. prosinca s „Orašarom“ koreografa Maura de Candije čije su izvedbe već gotovo posve rasprodane, a zbog velikog je interesa jedna i naknadno dodana.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...