Riječki Balet: Prvo izvedba diptiha „Sad i nikad više“ na Riječkim ljetnim noćima pa još jedno gostovanje u Njemačkoj

Autor: Marina Pauletić 09.07.2024

Noa_Gabriel_Siluvangi_i_Tea_Rusin Noa Gabriel Siluvangi i Tea Rušin (Foto: Fanni Tutek Hajnal)

Snažnom ekspresijom dočaran je ljubavnički odnos i njegovo iscrpljivanje kroz fatalnu žudnju, animalnu privlačnost tijela i čežnju za duhovnim proširenjem.

Rijeka - Nakon spektakularnog otvorenja Riječkih ljetnih noći predstavom „Grand finale“, baletni će ansambl riječkog HNK-a ponovno plesati za publiku Riječkih ljetnih noći u četvrtak, 11. srpnja 2024. u HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 20.30 sati. Izvest će još jednu svoju uspješnicu, baletni diptih „Sad i nikad više“ što ga je kritika nazvala „groznicom baletne večeri“. Čine ga „Adam i Eva“ u koreografiji Maše Kolar i „Za nikad“ belgijskog koreografa međunarodne karijere Jeroena Verbruggena, a predstava je ostvarena u K-HNK koprodukciji s HNK-om u Varaždinu.

Fatalna sudbina Čovjeka i Žene u ambijentu klupske scene suvremeno su viđenje Krležinih ekspresionističkih „Adama i Eve“ kako ih čita i ponovno pokretom ispisuje koreografkinja Maša Kolar. Snažnom ekspresijom dočaran je ljubavnički odnos i njegovo iscrpljivanje kroz fatalnu žudnju, animalnu privlačnost tijela i čežnju za duhovnim proširenjem, tjelesnim produženjem „eterične ljubavi“, uz ekstatični prikaz života suvremene klupske scene gdje se uživa u slobodi plesanja i vlastitim tijelima. Sjajne plesačice i plesači riječkog Baleta na scenu donose istinsku ekstazu plesa - veliku količinu emocija i energije. Adama i Evu plešu Tea Rušin i Noa Gabriel Siluvangi.

Jednako donosi i drugi dio predstave, „Za nikad“, slojevito emocionalno putovanje godišnjim dobima, u kojem je belgijski koreograf Jeroen Verbruggen pokazao zašto slovi za jednog od najboljih suvremenih koreografa, „koreografa čarobne, neograničene imagincije i snažnog osobnog stila”. Prolaznost vremena i njegovo cikličko ponavljanje pleše se kroz začudne i poetične prizore prepletene emocijama - od eruptivnih do posve tankoćutnih.

Ubrzo potom Balet HNK Ivana pl. Zajca odlazi na još jedno u nizu svojih značajnih međunarodnih gostovanja i nastavlja osvajati europske pozornice. Predstavom „Transparada“ predstavit će se publici kazališta u Fürstenfeldbrucku u Njemačkoj već 18. srpnja. Umjetničku raznolikost i svoje vrhunsko plesno umijeće pokazat će izvedbom „Posvećenja proljeća“ u koreografiji Maše Kolar, „Rossini Cards“ Maura Bigonzettija, „Zar ptice“ u koreografiji Marca Goeckea te „Medium rare“ Nadava Zelnera. Prigodom ranijih njemačkih gostovanja gostovanja, kritičar Ostthüringische Zeitunga nazvao je nastup riječkog Baleta „čistim plesnim užitkom“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...