Riječki dvojac JMZM predstavio album "Floating"

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 20.11.2022

JMZM_Tajci_Cekada__1_ FOTO: Tajči Čekada

Pomno razrađena struktura ovog 42 - minutnog djela građena je oko prepoznatljive Maršićeve klavirske teme koja se prostorno skriva i razotkriva uz kompleksne teksture instrumenata i zvukova stvarajući jednu od najljepših kompozicija koje su nam JMZM, u svojoj prilično opsežnoj diskografiji, do sada ponudili.

JMZM_Tajci_Cekada__3_ FOTO: Branka Cvjetičanin

Rijeka - Floating, 30. studijski album riječkog akustično-elektroničkog dvojca JMZM nagrađuje čudnovatom ekstazom glazbenog iskustva sve strpljive slušače kojima odsustvo žanrovskog određenja ne predstavlja problem pri otkrivanju nove glazbe.

Pomno razrađena struktura ovog 42 - minutnog djela građena je oko prepoznatljive Maršićeve klavirske teme koja se prostorno skriva i razotkriva uz kompleksne teksture instrumenata i zvukova stvarajući jednu od najljepših kompozicija koje su nam JMZM, u svojoj prilično opsežnoj diskografiji, do sada ponudili. Neočekivane elemente poput ženskog gospel zbora, fuzz gitare i gudačkih dionica teško da ste mogli zamisliti ili predvidjeti u ovakvoj kombinaciji, a ipak svaki put kad ih čujete imate osjećaj da su se pojavili na savršenom mjestu u točno vrijeme.

Ovaj "okrugli" album (ali ne i obljetnički jer JMZM očito nemaju namjeru slaviti obljetnice i posezati u prošlost) ima i jednu emotivnu posvetu koju su autori istaknuli u bilješkama, a to je sjećanje na prijatelje koji, prema riječima JMZM, negdje nježno plutaju. Autori navode samo imena: Mira, Marko, Drago i Mimi, no ako iole poznate scenu i široki krug umjetnika s kojima su JMZM surađivali, lako je pogoditi o kome se radi. Kad već pričamo o sceni, važno je napomenuti i sve muzičare i umjetnike koji su pridonijeli stvaranju ovog albuma. Gitare je svirao Dražen Baljak (Let3, DJ Boo Dale, Ministranti), ženski glas koji je utjelovio cijeli zbor posudila je Ana Kučan Jakšić, violončelo je svirala Bika Blasko, audio mastering napravio je Matej Zec (Studio Gis), a cover art potpisuju Branka Cvjetičanin (iz serije fotografija: Estonija) i Dodot (dizajn).

Album "Floating" kao i sve ostale JMZM albume možete poslušati ili kupiti na web stranici: jmzm.bandcamp.com. Nadamo se da će ovaj album biti i dobar povod da JMZM naprave koncert u Rijeci gdje nisu nastupili već pune dvije godine.

JMZM_Tajci_Cekada__2_ FOTO: Petar Fabijan
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...