Rijeka iz dana u dan, Rijeka svaki dan: Izložba fotografija Sekcije mladih Fotokluba Rijeka

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 01.09.2022

wp-content/uploads/2021/03/Otvorenje-izlozbe-Fotografkinje-2021.-u-galeriji-Principij-8.jpg

Otvorenje je na rasporedu u subotu 3. rujna u podne, a izložba ostaje otvorena do 10. rujna.

Kira_Medosevic_30_4_Ples_Korzo_8

Rijeka - Fotoklub Rijeka svake godine priredi izložbu mladih autora, pa tako i ove godine postavljaju izložbu pod nazivom Rijeka iz dana u dan, Rijeka svaki dan u kojoj mladi daju viđenje svoga grada. Otvorenje je na rasporedu u subotu 3. rujna u podne, a izložba ostaje otvorena do 10. rujna.

Izložbu je najavio predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić:

"Mi se u Fotoklubu Rijeka, baš kako sam naslov ove izložbe kaže, bavimo našim gradom, našom Rijekom svaki dan, iz dana u dan. Grad je naš pa kada je naš, valja ga znati, valja ga poznavati u svim njegovim pojavnostima i zato smo iz projekta u projekt, iz godine u godinu s aparatom u ruci u našem gradu - u svakoj njegovoj ulici, uličici, svakom njegovu kutku istražujući ga ne bi li našli nešto neobično i novo i fotoaparatom zabilježili. Posebno je to važno u radu s mladim ljudima, zato što oni trebaju odrastati s mišlju i znanjem o svome grada, jer je to dio njihova identiteta. Poznajući svoj grad i sve njegove i povijesne, i kulturološke, i socijalne sastavnice, lakše će doživljavati i vrednovati druge gradove i mjesta u koja ih život odnese. U svakom slučaju, u radu s mladima kroz medij fotografije vježbamo ih ili učimo nizu životnih vještina.

Dakako, riječ je o fotografiji, tom trenutno najpopularnijem i najmasovnijem mediju, jer je fotografija zamijenila riječi. Više se ne prepričava gdje si bio i kako je bilo, već umjesto toga rade se fotografije, odmah objavljuju i zbog toga se može reći da i život i sjećanja idu istovremeno. To nam je omogućila ova digitalna tehnologija sa svim ovim instrumentarijem ugrađenim u mobitele. Zbog ovoga realiteta, tj. jednostavnosti pravljenja i objavljivanja fotografija, nužna je i pouka ne samo o fotografiji kao mediju i stvaralačkoj platformi već svakako treba mlade uvesti i u proces mišljenja etike i morala. Dakle, rad s mladima u klubu je sveobuhvatan i neka vrsta produženih i obrazovnih i odgojnih kanala koji se stvaraju u obitelji i u školi pa mi s mladima radimo po kalendaru školske i akademske godine, odnosno pratimo dinamiku i ritam obrazovnog sustava.

matija_alessio_25_6_hartera__24_

Velika je odgovornost baviti se poučavanjem. Ovom konstatacijom nisam rekao ništa novo jer svi to ponavljaju. Međutim, stvarnost je sasvim drugačija i mnogi se laćaju učenja i poučavanja drugih neovisno o tome razumiju li sami gradivo koje poučavaju i znaju li metodologiju elementarnoga pedagoškog rada. Zato našu Sekciju mladih vodi članica kluba Sandra Polić Živković, autorica koja razumije fotografiju i kreativne procese i u nizu drugih stvaralačkih platformi. Svojom blagošću, vještim i umnim i emocionalnim statusima vrlo uspješno mlade autore uvodi u čarobni svijet fotografske slike. Cijelom programu i projektu pomaže svojim znanjem i iskustvom profesor likovne umjetnosti i predsjednik kluba Borislav Božić.

Naši napori su da mladima prenesemo strast i ljepotu hobističkoga fotografskog rada koja u Rijeci traje već 125 godina. Cilj nam je odgojiti mlade privrženike fotografije i kluba kako bi nas naslijedili i dalje pronosili ovaj stoljetni kontinuitet riječke fotografije. Ovo su naši članovi Sekcije mladih: Ana Ramljak, Antonija Granić, Gabriel Ljubičić, Kira Medošević , Lucija Čugalj, Luna Vuković, Matija Alessio, Mia Skender, Mila Ramljak, Sven Šubat Stanojević i Vito Đakulović."

Galerija je otvorena radnim danom: 10 – 13 i 17 – 20, subotom 10 – 13, a nedjeljom i praznikom je zatvorena.

Više sa portala torpedo.media ...