Robert Mikuljan kvintet ovog petka u Antikvarijatu Ex libris

Autor: Nikola Cvjetović 15.11.2023

wp-content/uploads/2020/09/robert-mikuljan-quintet-2020-jazz-petkom-na-zametu-6.jpg

Mikuljan se nadahnjuje jazzom od Bixa Beiderbeckea i Louisa Armstronga do Ambrosea Akinmusirea i Christiana Scotta, te stvara vlastitu glazbu u isti mah osvježavajuću i intimnu.

Rijeka - Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3B) ovog petka od 19 sati ugostit će Robert Mikuljan kvintet koji će predstaviti skladbe s albuma "Internal Walk", izuzetnog debitantskog uradka kojim se Mikuljan, odavno poznat kao sjajan svirač, dokazao i kao sjajan skladatelj suvremene jazz glazbe utemeljene u tradiciji.

Hvaljeni album "Internal Walk" objavio je Nota Bene Records 2023. godine, a Mikuljan ga je snimio s Aldom Foškom, Denisom Razumovićem, Bojanom Skočilićem i Dušanom Kranjcem.

“Programom JAZZ BEAT i istoimenim nakladničkim nizom premošćujemo jaz između dviju umjetnosti - glazbe i književnosti - te slavimo njihov uzajamni utjecaj, ostvarenja i mogućnosti. Serijom koncerata JAZZ BY THE BOOK slavimo jazz glazbu, koja nepovratno mijenja svijet otpočetka 20. stoljeća, uključujući književnost. Ex libris kao nakladnik objavljuje jazz književnost od Beat generacije naovamo, kao i djela samih jazzista, npr. Charlesa Mingusa, oživljavajući ih potom glazbeno-književnim događanjima. Jazz glazba i kultura jazza okosnica je književnog stvaralaštva u Jazz Beat ediciji. Prvim naslovom, koji nosi ime edicije, a priredio ga je Vojo Šindolić, istražujemo vezu između glazbe i Beat književnosti, dok sljedećima nadalje produbljujemo iskustvo jazza kao svojevrsnog jezika književnosti: riječ je o raznolikom mnoštvu autora, od kojih neki spadaju u najznačajnije aktere svjetske književnosti, poput Jacka Kerouaca, Harukija Murakamija i Ralpha Ellisona, pored sjajnih glazbenika i književnika, poput Charlesa Mingusa, Yusefa Lateefa i drugih. Širimo opseg interesenata udruživanjem književnih promocija s koncertima jazz (improvizirane) glazbe u izvedbi izuzetnih glazbenika. Postojano omogućujemo spajanje žive glazbe, književnosti i slikanja, radi života svih koji u umjetnosti na bilo koji način sudjeluju.”

Uz Mikuljana (truba & flugelhorn) nastupaju i Denis Razz (alt & sopran saksofon), Karlo Ilić (gitara), Vedran Ružić (kontrabas) te Rajko Ergić (bubnjevi).

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...