Rujan u Art-kinu: „Smrt djevojčice sa žigicama“ i History Film Festival

Autor: Marina Pauletić 05.09.2023

art_kino-15479 Foto: ilustracija

Rujanski program u Art-kinu otvara riječka premijera nove domaće krimi-drame „Smrt djevojčice sa žigicama“, a mjesec je u znaku 7. izdanja riječkog History Film Festivala - međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma koji se u Art-kinu održava od 12. do 16. rujna.

Rijeka - Novu filmsku sezonu Art-kino otvara u subotu, 9. rujna u 20:30 sati premijerom nove domaće krimi-drame „Smrt djevojčice sa žigicama“ Gorana Kulenovića, nastale prema istoimenom hit-romanu nagrađivanog hrvatskog književnika Zorana Ferića, uz gostovanje redatelja filma, glumica Jelene Lopatić i Aleksandre Stojaković Olenjuk te glumaca Jasmina Mekića i Denisa Brižića.

Adaptacija romana „Smrt djevojčice sa žigicama“ u svijet domaće kinematografije donosi punokrvnu krimi-dramu, žanrovski film kakav publika vezuje uz britansko i skandinavsko tlo, a koji unutar okvira hrvatskog filma djeluje svježe i primamljivo.

Posebice ako se u jednadžbu uključi i pitoreskna otočka sredina, rapska čakavica na kojoj se odvija veći dio filma te izvrsne riječke glumačke snage.

Riječka premijera filma održava se ususret 16. ediciji „Riječkog festivala autora i sajma knjiga Vrisak“, zbog čega se istog dana s početkom u 19:30 sati u atriju Art-kina održava predstavljanje novog izdanja Ferićeva prvog romana u kojem će sudjelovati glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina, riječki književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković te sam autor romana, Zoran Ferić.

art_kino_croatia_ilustracije__3_ Foto: arhiva

Rujanski program Art-kina nastavlja se u festivalskom tonu uz 7. izdanje riječkog History Film Festivala - međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma koji se u Art-kinu održava od 12. do 16. rujna. Tijekom pet festivalskih dana, History Film Festival publici će ponuditi 20 dokumentarca iz službene selekcije - podijeljenih u tri tematska bloka: „Arhiva“, „Solidarnost“ i „Margine“ - kao i priliku za razgovor i druženje s brojnim gostujućim autorima iz Hrvatske i svijeta.

Od novih naslova u redovnom repertoaru valja izdvojiti novi film u pažljivo i osebujno kreiranom, vizualno nadasve upečatljivom opusu Wesa Andersona, znanstveno-fantastičnu komičnu dramu „Asteroid City“ (od 10. rujna), s najzvjezdanijom glumačkom postavom dosad (Tom Hanks, Scarlett Johansson, Edward Norton, Tilda Swinton, Adrien Brody, Steve Carell, Margot Robbie, Willem Dafoe, Matt Dillon, Maya Hawke, Jeff Goldblum i mnogi drugi).

Hrvatska manjinska koprodukcija „Dani suše“ turskog redatelja i scenarista Emina Alpera, na programu od 17. rujna, premijerno je prikazana u programu Izvjestan pogled Festivala u Cannesu, a osvojila je brojne nagrade, uključujući Europsku filmsku nagradu za montažu.

Na programu je i napeti talijanski kriminalistički triler vrhunske produkcije „Amore“ poznatog talijanskog redatelja Andree Di Stefana, od 20. rujna, premijerno prikazan u programu Berlinale Special Gala filmskog festivala u Berlinu.

Film „Zatvor 77“ redatelja Alberta Rodrígueza, na programu od 26. rujna, dinamični je španjolski zatvorski triler snimljen prema istinitom događaju o mladom računovođi koji, čekajući suđenje zbog optužbi za pronevjeru novca, suočen sa stravičnim uvjetima života u zatvoru, započinje pobunu i postaje vođa pokreta ujedinjenja svih zatvorenika u borbi za pravdu i promjenu zatvorskih zakona.

Od 28. rujna na program stiže višestruko nagrađivana psihoseksualna komorna drama „Plavi kaftan“, o neizrečenoj napetosti između triju glavnih likova - supružnika koji vode trgovinu tradicionalnih kaftana i njihova mladog šegrta, premijerno prikazana u konkurenciji Izvjestan pogled u Cannesu.

Zadnji dan rujna i prvi dan listopada rezervirani su za već tradicionalni „Manhattan Short“ - jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival! Podsjetimo, Manhattan Short nije gostujući filmski festival, već festival koji se istovremeno održava u kinima diljem svijeta - a publika je glavni žiri. Svake godine festival donosi deset odabranih kratkometražnih igranih filmova, koji ujedno ispunjavaju uvjete za utrku za Oscara.

Ulaznice za filmove mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više na https://www.art-kino.org/hr/.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...