Samostalna izložba "Life Is Full Of Meaning" riječke umjetnice Sare Salamon

Autor: Sandra Turkalj 03.10.2022

sara-salamon_life-is-ful-of-meaning

Riječka umjetnica Sara Salamon u Filodrammatici predstavlja samostalnu izložbu "Life Is Full Of Meaning". Nakon otvorenja, u četvrtak 6. listopada u 20 sati, izložbu je moguće posjetiti do 28. listopada, od ponedjeljka do subote u radnom vremenu galerije od 16 do 20 sati, uz slobodan ulaz

Rijeka - U okviru galerijskog programa udruge Drugo more, samostalna izložba Life Is Full of Meaning riječke umjetnice Sare Salamon bit će predstavljena u Galeriji Filodrammatica od 6. do 28. listopada.

Izložba okuplja radove koji su nastajali u protekle dvije godine kao nastavak serije Arheološke iskopine koja artikulira nestabilnu atmosferu i tenziju u odnosu promatrača, prostora, objekata i materijala, pri čemu se nestabilna atmosfera odnosi na performativnost izložbenih objekata i instalacija, koji najčešće jedva primjetno izvode pred publikom.

Arheološke iskopine je umjetničko-istraživački, "site-specific" projekt koji je u formatu mobilne javne instalacije – sporog "happeninga" – nastanio riječke i zagrebačke kvartove i u formalnom i sadržajnom smislu ispitao okvire apsurdnog, ludičkog, nepoznatog, poznatog, fikcijskog i divljeg u javnim prostorima. Riječ je o događaju koji transformira dio javnog prostora između stambenih zgrada u "arheološku iskopinu" – objekt s reflektorima i građevinskim materijalom sa skrivenim područjem iskapanja, a koji svakog dana sporo putuje niz ulicu (1m/dan).

Projekt je su inspiriran novinskim člankom iz The Guardiana, "Millennia of human activity: heatwave reveals lost UK archaeological sites", prema kojem, paradoksalno, engleski turizam i znanost (grana: povijest) cvjetaju pod utjecajem klimatskih promjena i zatopljenja.

Na tematskom nivou izložba se bavi anticipacijom i iščekivanjem, kolektivnim posredovanim iskustvom, svjedočenjem i promatranjem. Multimedijalna istraživanja u raznim formatima pokušavaju utjeloviti spomenutu nesigurnu atmosferu i sliku, a uključuju objekte, "ready-made", pokretne slike i svjetlost. Suradnik na postavljanju izložbe za automatizaciju objekata je vizualni umjetnik i arhitekt Hrvoje Spudić.

Nakon otvorenja, u četvrtak 6. listopada u 20 sati, izložbu je moguće posjetiti do 28. listopada, od ponedjeljka do subote u radnom vremenu galerije od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan. Više o izložbi doznajte na ovoj poveznici.

Sara Salamon, rođena 1991. u Rijeci, diplomirala je na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica i montažerka. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij, inspirirana kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče. Od 2013. do 2022. izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u Rijeci, Sisku, Zagrebu, Ljubljani, Grazu i Berlinu. Sunagrađena je za umjetničke radove na 55. Zagrebačkom salonu i 35. Salonu mladih u Zagrebu. Sudjelovala je na rezidencijalnom programu MuseumsQuartier Wien u 2022. te kratkom boravku u Bergen Centre for Electronic Art u sklopu Future DiverCities 2019.

Više sa portala torpedo.media ...