«Šećer posvuda»: sedamnaesto izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše obrađuje temu povijesne i suvremene važnosti šećera

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 24.03.2022

Fokus Grupa, Vedute iz palace Trscansko-rijecke privilegirane kompanije

Sedamnaesto izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 31. ožujka do 2. travnja u prostorima Filodrammatice.

Rijeka - S fokusom na temu šećera i povijesnu ulogu tog proizvoda u ekonomskim, političkim i društvenim previranjima na globalnoj i lokalnoj razini, sedamnaesto izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 31. ožujka do 2. travnja u prostorima Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), okupljajući kroz izložbu i konferenciju međunarodne umjetnike i izlagače.

Šećer se kao zaslađivač u Europi pojavio u vrijeme križarskih ratova, postavši luksuznom robom koja je imala važno mjesto u procesima imperijalizma, kolonijalizma, kapitalizma i globalizacije. Austro-Ugarska je u Rijeci polovicom 18. stoljeća otvorila svoju prvu rafineriju šećera, koja je imala monopol na tržištu carstva. Time je taj mali periferni grad zakoračio u globalne tokove kapitala, ali i mračne procese tadašnje industrijske proizvodnje, poput prisilnog rada i robovlasništva. Prije dvjestotinjak godina, šećerna repa uzgojena u Europi postala je ozbiljan konkurent šećernoj trsci iz tropskih zemalja, što je utjecalo na procvat europske industrije i potrošnje šećera. Današnja se proizvodnja šećera ponovno iz Europe vraća u zemlje poput Brazila i Indije, gdje je radna snaga jeftinija, dok se rad u proizvodnji i dalje odvija u teškim uvjetima. Vodeći proizvođači šećera su međunarodne kompanije koje dominiraju tržištem, dok se brojne lokalne tvornice šećera postupno zatvaraju, što nije zaobišlo ni prostor Hrvatske.

moje tvoje nase vizual

U sklopu programa manifestacije, kolektivna izložba Šećer s istoka mađarskog kustosa i jednog od izlagača, Ferenca Grófa, otvorit će se u Galeriji Filodrammatica u četvrtak, 31. ožujka u 18 sati. Kao kaleidoskopsko putovanje po karipskim plantažama, zelenim poljima i ruševinama europskih tvornica šećera, izložba za polazišnu točku uzima karikaturu francuskog crtača Honoréa Daumiera, objavljenu 1838. godine u satiričnom časopisu Le Charivari, na kojoj je prikazana borba debele kontinentalne repe i mršave kolonijalne trske za globalnu prevlast. Pored spomenutih, na izložbi radove predstavljaju Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh i Anna Ponchon, te riječki umjetnički kolektiv Fokus Grupa, koji se bavi motivima ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenima za riječku šećeranu. Izložba ostaje otvorena do 29. travnja, svakim danom osim nedjelje i praznika od 16 do 20 sati, uz besplatan ulaz.

Sagledavajući kroz prizmu šećera povijest brojnih društvenih fenomena i prevrata, otvorenje izložbe pratit će dvodnevna hibridna konferencija Šećer posvuda, koja će se, osim u velikoj dvorani Filodrammatice, moći uživo pratiti putem Facebook i YouTube stranice Drugog mora. U petak, 1. travnja, na rasporedu su tematski paneli pod nazivom Mapiranje (u 17 sati) i Dekolonizacija periferija (u 19 sati), u okviru kojih će izlaganja održati professor emeritus sociologije Dale W. Tomich (Sveučilište Binghamton, New York), umjetnik i kustos Ferenc Gróf, povjesničarka i kulturologinja Catherine Baker (Sveučilište Hull, UK), osnivači i voditelji centra za suvremenu umjetnost < rotor > iz Graza Anton Lederer i Margarethe Makovec, te umjetnička skupina Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), koja je osmislila program konferencije. Drugog dana, u subotu 2. travnja s početkom u 11 sati, na panelu pod nazivom Rad šećera prezentacije će održati britanski slobodni arhivar Kolya Abramsky, argentinska umjetnica i nekadašnja članica umjetničke skupine Grupo de Arte de Vanguardia de Rosario Graciela Carnevale, i slovačka umjetnica i kustosica Ilona Németh, pokretačica projekta Eastern Sugar koji se bavi istraživanjem povijesti i postupnim nestajanjem slovačke industrije šećera. Konferencija će biti na engleskom jeziku, a dio govornika svoja će izlaganja održati putem videolinka. Ulaz je slobodan.

Program manifestacije podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Odjel za kulturu Grada Rijeke. Više o sudionicima programa, izloženim radovima i sadržaju konferencije saznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more, koja je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.