Sedam autorica s Kvarnera sudjeluje na grupnoj žiriranoj izložbi ISKRA

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 06.07.2022

Darija_Stipanic_-_Treptaji_duse_I Darija Stipanić: Treptaji duše

Na izložbi sudjeluju Koraljka Jukić (Kastav), Kristina Kinkela Valčić (Opatija), Larisa Dragelj (Viškovo) te Nevena Živić, Barbara Cetina, Darija Stipanić i Lea Čeč iz Rijeke.

U ponedjeljak 11. srpnja s početkom u 19 sati održat će se svečano otvorenje grupne žirirane izložbe „ISKRA“ u prostoru Udruge Artoratorij (Ulica Matije Gupca 3, Vrbovec).

U organizaciji i na inicijativu udruge Artoratorij osmišljena je grupna žirirana izložba „ISKRA“ koja naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod. Selekcija pjesama iz dvije zbirke Ive Rod: „Pjesme I“ 1905. i „Pjesme II“ 1912. godine čini temelj i polazište za niz bogatih, raznovrsnih i nadasve inspirativnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi.

Lea_Cec_Meditacije_o_vremenu_i_prirodi,_tus_i_lavirani_tus,_21_x_30_cm,_2022 Lea Čeč: Meditacije o vremenu i prirodi

Stručni žiri u sastavu Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe, mag.hist.art.; Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica Udruge Artoratorij, mag.art. i Ivan Mak, suosnivač i tajnik Udruge Artoratorij, mag.educ.art odabrao je 23 od ukupno 45 prijavljenih autora za sudjelovanje na grupnoj izložbi ISKRA. Među njima su Koraljka Jukić (Kastav), Kristina Kinkela Valčić (Opatija), Larisa Dragelj (Viškovo) te Nevena Živić, Barbara Cetina, Darija Stipanić i Lea Čeč iz Rijeke.

„Izložba ISKRA u fokus stavlja značajan doprinos Ive Rod kulturi, obrazovanju i umjetnosti grada Vrbovca, a selekcijom pjesama iz njezine dvije zbirke ukazuje se na važnost poezije koja je nažalost danas vrlo često marginalizirana i zaboravljena, posebice među mlađim naraštajima. Poezija kao vrelo ljepote i bogatstva riječi, nevjerojatnih mogućnosti izražavanja kroz stilske figure, ritam, zvukovne strukture, jezične inovacije, ali i arhaizme pretače se u linije, boje, plohe i forme predstavljenih likovnih radova. Sinergija riječi i likovnosti stvorila je jedinstveni umjetnički doživljaj koji nudi novi pogled na lik i djelo Ive Rod, ali i upoznaje nas s djelovanjem i razmišljanjima suvremenih likovnih umjetnica i umjetnika kroz bogatstvo raznolikih likovnih izričaja inspiriranih jezičnim bravurama, ali i emocijama književnice. Za kraj, uz citat jedne od predstavljenih autorica na izložbi koja pojašnjava kako je „radu dala naziv Iskra u svemiru jer uistinu vjeruje da svatko do nas „zaiskri“ svojim životom i bez obzira što život sâm po sebi kratko traje, svatko od nas ostavi trag“ toplo se nadamo da će lik i djelo Štefe Iskre Kršnjavi, ali i svih zastupljenih likovnih umjetnica i umjetnika na ovoj izložbi ostaviti inspirativan trag u vama i potaknuti vas da u različitim vidovima umjetnosti pronađete svoju jedinstvenu iskru tj. poticaj za vlastito djelovanje.“ (Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.)

Koraljka_Jukic_-_Izviranje,_akril_na_platnu,_70_x_50_cm,_2022_ Koraljka Jukić: Izviranje
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...