Sedmi Porto Etno festival vraća se u Exportdrvo i najavljuje svog prvog headlinera – Dejan Petrović Big Band

Autor: Marina Pauletić 03.04.2023

dejan_petrovic-30614

S Porto Etno festivalom u Exportdrvo dolazi i uvijek popularni gastro program kojeg nose predstavnici manjina koje djeluju u Rijeci i županiji.

Rijeka - Nakon što je tijekom svojih šest godina postojanja putovao po raznim lokacijama u Rijeci, ovogodišnji Porto Etno festival vraća se, vjerojatno i trajno, u prostor Exportdrva. Vikend koji ljubitelji ovog međunarodnog festivala svjetske glazbe i gastronomije moraju zaokružiti na kalendaru je onaj od 1. do 3. lipnja, a najavljen je i prvi izvođač – u petak, 2. lipnja nastupa ambasador srpske trube Dejan Petrović sa svojim Big Band orkestrom!

Prepoznatljivi zvuci truba, gitare i dobar groove osobna su karta ovog benda, čija se glazbena podloga može čuti i u velikom broju filmova Emira Kusturice. Orkestar Dejana Petrovića postoji od 1996. godine, a njegov osnivač i mentor bio je Mića Petrović, legendarni majstor trube iz Srbije. Bend 2006. godine mijenja koncepciju i prvobitnoj postavi puhačkih instrumenata priključuju se klavijatura, bubanj, perkusije i ženski vokal, te nastaju prvi koraci Big Banda uz stvaranje potpuno novog zvuka. Uskoro im se priključuju gitara i muški vokal, te bas gitara. Dejan Petrović i njegov Big Band orkestar ne biraju strane i žanrove, ne brinu o muzičkim pravcima, nego jednostavno rade ono što vole i što najbolje znaju – dobru muziku. Dejan Petrović Big Band u Rijeku dolazi uz pomoć udruge Primorski pijat.

S Porto Etno festivalom u Exportdrvo dolazi i uvijek popularni gastro program kojeg nose predstavnici manjina koje djeluju u Rijeci i županiji. U subotu 3. lipnja gastro-znatiželjnici moći će isprobati njihove brojne nacionalne gastro-specijalitete, sve začinjeno s folklornim nastupima.

dejan_petrovic

Glazbeni program za četvrtak, 1. lipnja i za zatvaranje festivala u subotu, 3. lipnja bit će objavljen uskoro.

Ulaznice po cijeni od €20 u pretprodaji za koncert Dejan Petrović Big Banda moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Od 20. svibnja do 1. lipnja cijena ulaznice je €25. Na dan koncerta, ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu po cijeni od €30, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka koncerta.

Ulaz na gastro-folklorni program 3. lipnja je besplatan.

Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine. Festival je utemeljen na 20 godina tradicije manifestacije Etno smotra koja se u Rijeci održavala s ciljem prezentiranja kulture nacionalnih manjina koje djeluju u gradu i županiji, a svoj novi oblik i naziv Porto Etno dobio je u okviru projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Od 2020. godine organizaciju preuzima Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD).

Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...