Šoljanova „Romanca o tri ljubavi“ premijerno na Riječkim ljetnim noćima

Autor: Nikola Cvjetović 02.07.2024

Romanca_Nika_Grbelja_Mario_Jovev_hnk_ivana_pl_zajca

Nika Grbelja, Romina Tonković, Mario Jovev i Petar Baljak u priči o snazi ljubavi, o iskušenju i tjelesnim strastima

Rijeka - Program Riječkih ljetnih noći nastavlja se uprizorenjem jedne od najpoetičnijih hrvatskih drama, Šoljanovom „Romancom o tri ljubavi“, a premijerna izvedba predstave je u srijedu 3. srpnja 2024. u Art-kvartu Benčić s početkom u 21.30 sati.

Duhovita svevremenska dramska igra u molijerovsko - šekspirovskom duhu kroz isprepletene dijaloge četvero osebujnih likova postavlja najsloženija pitanja o ljubavi i životu na koja i danas tražimo odgovore, pitanja o „ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu.“

Predstavu režira prvak riječkog HNK-a, dramski glumac Denis Brižić, a glumi kvartet mladih riječkih glumica i glumaca: Nika Grbelja, Romina Tonković, Mario Jovev i Petar Baljak. Kostime i scenski prostor osmislio je Ivan Botički.

Četvero likova, Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan isprepliću priču u zamku u kojem Gospa, čiji je muž u ratu, i njena Službenica žive usamljenički. Njihovu samoću prekida jedino Kapelan zadužen da čuva ruže ali i krepost Gospinu. Međutim, kada u zamak stigne zgodni Vitez, čedna Gospa od Kapelana traži ključ svojega pojasa nevinosti...

Romanca_Petar_Baljak_Romina_Tonkovic_hnk_ivana_pl_zajca

Redatelj Denis Brižić kaže kako mu je nakon dosta godina, dok je prebirao po starim tekstovima, onim odigranim i onim nikad ostvarenim, pod ruke došla i „Romanca“ koju je po tko zna koji put ponovno pročitao. Neki dijelovi su ga osobito dirnuli, toliko da je odlučio podijeliti ih s publikom. A na pitanje zašto „Romancu“ igrati danas, Denis Brižić odgovara:
„Zar smo se zaista toliko promijenili? Zar nas je ovaj ludi svijet toliko uvukao u svoj žrvanj ispraznosti da smo zaboravili na svoje ljubavi, snove, čežnje, ideje… Za kraj samo: Romanca, a zašto ne?“

„Romanca o tri ljubavi“ iz 1976. godine zauzima posebno mjesto u dramskom opusu Antuna Šoljana, između ostalog i zbog toga jer je napisana u stihu. Podnaslovljena kao „sentimentalna farsa” nerijetko se u teoriji književnosti različito određivala: kao poetska drama, burleskna komedija ili naprosto kao farsa izvan pravila žanra. Međutim, ova priča o obećanju i iskušenju, o osjećajima i tjelesnim strastima, uvijek predstavlja scenski izazov za kojim kazališta rado posežu, snažno privlači i glumce i gledatelje, ali se ne iscrpljuje u svojoj jednostavnoj zadovljivoj fabuli. Šoljanovi stihovi temeljeni su na citatima brojnih kanonskih djela svjetske književnosti, ne samo Shakespearea i Molièrea već Cervantesovim, Baudelaireovim i Lorcinim, a virtuoznim poigravanjem i oživljavanjem književne tradicije, posebno srednjovjekovne trubadurske, ispisuje se suvremeno djelo o slabostima ljudske prirode.

„Romanca o tri ljubavi“ na programu je Riječkih ljetnih noći i u četvrtak i petak, 4. i 5. srpnja u Art-kvartu Benčić u 21,30.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...