Svibanj u Art-kinu: mjesec hrvatskog i slovenskog filma

Autor: Marina Pauletić 30.04.2024

art_kino_croatia_ilustracije__3_ Foto: arhiva

Riječka udruga Filmaktiv ove godine slavi velikih 20 godina rada, a dio rođendanske proslave održat će se i u Art-kinu.

Rijeka - Svibanj u domaćim kinima i ove godine ima filmski predznak jer po drugi put Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju „Mjesec našeg filma“, u sklopu koje će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca.

U Art-kino tom prigodom stiže sedam filmskih blokova – a sve počinje već u četvrtak, 2. svibnja u 20:30 sati s petnaestim rođendanom kultnog domaćeg naslova „Metastaze“, uz gostovanje redatelja Branka Schmidta, te uz nagrađivani kratkometražni film „U šumi“ mlade riječke redateljice Sare Grgurić. Ulaz na program otvorenja slobodan je za sve posjetitelje.

Mjesec našeg filma u Art-kinu nastavlja s još mnoštvom naslova poput drame „Buick Riviera“ sa Slavkom Štimcem i Leonom Lučevom u glavnim ulogama, sjećanjem na Veljka Bulajića uz „Vlak bez voznog reda“ pa sve do dokumentarnog filma „Jedna od nas“ Đure Gavrana.

Riječka udruga Filmaktiv ove godine slavi velikih 20 godina rada, a dio rođendanske proslave održat će se i u Art-kinu, 3. svibnja od 20 sati. Tom se prigodom na velikom platnu kina prikazuje na venecijanskoj Mostri nagrađen dokumentarni film Marina Lukanovića „Delta – obilje umjetnosti“, a u nastavku večeri, s početkom u 21 sat, slijedi premijera novog kratkometražnog dokumentarnog filma Barbare Babačić „Srebrne“ o radnicama u rudnicima srebra u Boliviji. Premijeri filma prisustvovat će i redateljica filma.

Od subote, 4. travnja na veliko platno Art-kina napokon stiže novo remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa „Savršeni dani“, duboko dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje.

Svibanjski utorci u Art-kinu rezervirani su za ciklus filmova Lukasa Nole, znamenitog domaćeg redatelja i scenarista, profesora zagrebačke Akademije te jednog od ključnih aktera „Mladog hrvatskog filma“ devedesetih čiji je život prerano okončan 2022. godine, nakon duge i teške bolesti. Ciklus donosi ratnu dramu „Nebo, sateliti“ (7. svibnja), erotsku dramu „Sami“ (14. svibnja) te dramu „Šuti“ (28. svibnja), a program se zaključuje početkom lipnja projekcijom posljednjeg autorovog filma, erotskog trilera „Escort“.

Srijeda, 8. svibnja u 21 sat, rezervirana je za posebnu projekciju kratkometražnog dokumentarnog filma „Ulične svjetiljke“ koji donosi inspirativnu priču o istoimenom prvom hrvatskom časopisu o beskućništvu i srodnim društvenim temama koji je osnovan 2008. godine u Rijeci. Projekciji filma pridružit će se i redateljica filma Ana Mušnjak.

Idući dan, 9. svibnja u 20 sati u Art-kinu donosi premijeru drame „Probudi me“, u režiji nagrađivanog hrvatskog redatelja sa slovenskom adresom Marka Šantića, premijerno prikazana na prestižnom festivalu u Tallinnu. Riječkoj premijeri filma pridružit će se redatelj s članovima filmske ekipe.

U suradnji sa Slovenskim kulturno-prosvjetnim društvom Bazovica, u Art-kinu će se od 21. do 23. svibnja održati „Dani slovenskog filma“ u sklopu kojih će biti prikazana tri recentna filmska naslova. Program će u utorak, 21. svibnja u 20:30 sati otvoriti dokumentarni film „Tijelo“ redateljice Petre Seliškar, uz gostovanje autorice, koji je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a program će se nastaviti crnom komedijom „Posljednji heroj“ Žige Virca, 22. svibnja u 19 sati, te biografskim filmom „Šterkijada“ Igora Šterka, 23. svibnja u 19 sati, o redateljevom ocu Juretu, prvom Slovencu koji je svojom šestipometarskom jedrilicom oplovio svijet.

U spomen na nedavno preminulog velikana domaćeg filma Veljka Bulaića, svibanj u Art-kinu donosi tri filma iz bogatog opusa redatelja i scenarista koji je hrvatsku i svjetsku kinematografiju zadužio s nekim od najvećih filmskih klasika. Tom prigodom na veliko platno Art-kina, 23. svibnja u 21 sat, stiže dokumentarni film „Skopje ’63“ (1964.) koji prikazuje posljedice katastrofalnog potresa koji je pogodio Skopje 1963. godine. Od brojnih nagrada filmu, koji je svoju premijeru imao na prestižnom Cannesu, ističu se nagrada za najbolji dokumentarni film na venecijanskoj Mostri i nagrada UNESCO-a.

U nastavku slijedi Bulaićeva poratna drama „Uzavreli grad“, na repertoaru 24. svibnja u 19 sati. Često navođen Bulaićevim najboljim djelom, film obrađuje temu velike zajednice pod okriljem poratne jugoslavenske industrijalizacije. Program sjećanja zaključuje autorov debitantski film „Vlak bez voznog reda“, 25. svibnja u 19 sati, prvi hrvatski film prikazan u glavnoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu.

Kraj svibnja u Art-kinu rezerviran je za početak velike retrospektive „Werner Herzog: Konkvistador bespotrebnog“ posvećene legendarnom njemačkom redatelju Werneru Herzogu čiji bogat opus u svojstvu redatelja, producenta i scenarista broji više od 60 igranih i dokumentarnih filmova. Program se otvara u srijedu, 29. svibnja u 20 sati projekcijom bizarnog portreta odmetnute civilizacije „I patuljci počinju mali“, a nastavit će se narednih mjeseci filmovima: „Zemlja šutnje i tmine“ (5. lipnja), „Fata Morgana“ (12. lipnja), „Aguirre, gnjev Božji“ (19. lipnja), „Little Dieter Needs to Fly“ (26. lipnja), „Fitzcarraldo“ (3. srpnja), „Tajna Kaspara Hausera“ (18. rujna), „Srce od stakla“ (25. rujna) i „Stroszek“ (2. listopada). Program se provodi u suradnji s kućom Werner Herzog Film.

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...