U Klubu Jadran nastup bend Svojat i otvorenje izložbe Vladimira Lebena

Autor: Marina Pauletić 23.03.2023

svojat

Svojat je trio koji je započeo svoj put kao klasični rock band, ali je brzo divergirao u eksperimentalne vode.

Rijeka - U petak, 24. ožujka u Klub Jadran dolazi SVOJAT! Sastavljen od veterana slovenske underground i post improvizacijske scene, Svojat je trio koji je započeo svoj put kao klasični rock band, ali je brzo divergirao u eksperimentalne vode. Teško je definirati žanr glazbe koji sviraju - njihov zvuk se kreće između avant-rocka, post-punka, no-wavea i slobodne improvizacije.

Svojat pokazuje nevjerojatnu raznolikost u ostvarivanju glazbe te izvrsne, uvjerljive i energične nastupe uživo. Jedan je od trenutno najzanimljivijih bendova iz cvjetajuće slovenske eksperimentalne scene, a čine ga Andrej Fon, Ivo Poderžaj i Vid Drašler koji su članovi mnogih zanimljivih slovenskih bendova. Svojat Line-up: Andrej Fon: gitara, saksofon, glavni vokal, tekst Ivo Poderžaj: bas, glas Vid Drašler: bubnjevi.

Osim koncerta, održat će se i otvorenje izložbe Los Conquistadores, Vladimira Lebena s početkom u 19 sati.

VLADIMIR LEBEN (rođen 1971.) odrastao je u Sevnici u Sloveniji. Studirao je na Srednjoj školi za dizajn i fotografiju, a zatim na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu; jedan od njegovih najhvaljenijih (suradničkih) projekata bio je Galapagos. Suosnivač je Muzeja premoderne umjetnosti. Bavi se slikarstvom, animacijom i ilustracijom. Godine 2007. dobio je prvu nagradu za animaciju na 10. Festivalu slovenskog filma u Portorožu, a 2012. nagradu Hinko Smrekar na 10. slovenskom bijenalu ilustracije. Živi i radi u Ljubljani. Naročito je prepoznat i popularan po svojim pristupačnim, duhovitim, a ujedno i kritičkim tumačenjima sramota i zabluda čovječanstva kroz prikaze životinja. Mini Galerija Jadran predstavlja jedan od njegovih posljednjih radova, Los Conquistadores, koji se prvenstveno odnosi na povijesnu ulogu španjolskih borbenih pasa u osvajanju Novog svijeta. Je li ostalo išta od brutalnih ubojica iz 15. i 16. stoljeća, osim njihovih krznenih potomaka na našim sofama? Leben proteže povijest u sadašnjost s izazovom pronalaženja suvremenih paralela između naivne žrtve koja kaže dobrodošlicu i nasilniku, a u čije srce bismo mi trebali empatično gledati u isto vrijeme. Ovakvom komunikacijom autora s publikom iznova prelazi granice, ovoga puta nacionalne. Ovom izložbom se u Rijeci se po treći put predstavlja kao slikar.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...