„Totemi“, samostalna izložba Stjepana Pranjkovića u Galeriji SKC

Autor: Marina Pauletić 23.03.2023

totemi

Izložba o sjećanjima i ožiljcima – „Totemi“ ocrtava rast, odrastanje, sjećanja, fragmentirane emocije kojih se rado prisjećamo.

Rijeka - Raznovrsni proljetni program Galerije SKC započinje ovaj petak, 24. ožujka, u 19 sati samostalnom izložbom Stjepana Pranjkovića, alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Izložba o sjećanjima i ožiljcima – „Totemi“ ocrtava rast, odrastanje, sjećanja, fragmentirane emocije kojih se rado prisjećamo… no tu su i ožiljci, negativna strana odrastanja, traume, podsvijest…i na kraju Totem, sve ono što jesmo i nosimo sa sobom.

Serija radova podijeljena je u tri skupine radova koje, iako se stilski razlikuju, prate temu rasta i odrastanja od kojih je svaki pripisan određenim iskustvima življenja i razinama svijesti. Prva skupina radova nazvana je Sjećanja, a prikazuje životna iskustva proživljena uz pozitivne emocije kojih se rado prisjećamo, no vremenom gube jasnoću i postaju fragmentirana. Kroz drugu seriju radova pod nazivom Ožiljci autor analizira suprotnu stranu odrastanja – negativna, često traumatična iskustva koja zavučemo u podsvijest. Skulptura Totem čini završetak ove cjeline te je simbol za sva iskustva koja nosimo sa sobom, bila ona pozitivna ili ne. Estetska različitost između svake od ove tri skupine radova, osim što proizlazi iz autorove želje za igrom različitim tehnikama, također služi predstavljanju suprotnosti različitih iskustava, svijesti i podsvijesti.

Stjepan Pranjković (1995.) završio je smjer slikarski dizajner u Školi primijenjene umjetnosti u Osijeku 2014. godine kada započinje studij primijenjene umjetnosti pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje je i diplomirao 2020. godine.

Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka te će se moći pogledati tijekom radnog vremena galerije (radnim danom i subotom od 17 do 20 sati). Ulaz je slobodan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...