U četvrtak u Galeriji O.K. gostuje Žarko Jovanovski i „Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju“

Autor: Sanja Monar 29.05.2023

zarko_jovanovski

Protagonist "Priče o sporom, nešto bržem i brzom umiranju" u srednjim je pedesetim godinama, upravo je ostao bez posla, živi sam, u potpunoj besparici, te pokušava napisati priču o bivšem nogometašu koji neplanirano završava u središtu građanskog rata u Mongoliji

Rijeka - U četvrtak, 1. lipnja, s početkom u 20 sati, u Galeriji O.K. održat će se promocija nove knjige “Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju” poznatog zagrebačkog književnika i umjetnika Žarka Jovanovskog. Knjigu će predstaviti sam autor uz Josipa Ivanovića, glavnog urednika, izdavača i prevoditelja (izdavačka kuća Edicija Božićević), a razgovor će moderirati Katarina Podobnik, voditeljica galerije.

Protagonist "Priče o sporom, nešto bržem i brzom umiranju" u srednjim je pedesetim godinama, upravo je ostao bez posla, živi sam, u potpunoj besparici, te pokušava napisati priču o bivšem nogometašu koji neplanirano završava u središtu građanskog rata u Mongoliji. Nakon što shvati da će teško zaraditi neki novac svojom knjigom, jedva preživljavajući tako što vozi taksi i dostavlja hranu, a i zbog incidenta što uključuje dva ubojstva, odlučuje s alternativnim bendom Belzebubova muda otići na turneju, dijelom zbog potrebe da se makne iz vlastita života, a dijelom zbog bijega od policije, koja ga traži u vezi s ubojstvima.

Riječima autora, “"Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju" beskompromisni je roman ceste, ali i roman o razočaranju, o gubitku iluzija, ispričan tečnim, razgovornim stilom, koji ne dajući neke konkretne vremenske i prostorne odrednice ostavlja jasnu mogućnost da ga se čita kao kritiku i analizu stanja, ne samo ovog, nego i svih suvremenih kapitalističkih društava i onoga što ih pokreće”.

Žarko Jovanovski rođen je u Zagrebu 1966. godine, diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1994. dobio je specijalnu nagradu Republike Hrvatske za prijedlog spomenika Draženu Petroviću, 1995. i 1996. godine boravio je u Njemačkoj kao gost njemačke zaklade DAAD na Umjetničkoj akademiji (Kunstakademie) u Düsseldorfu u klasi profesora Tonyja Cragga. Dosad je objavio roman, jedanaest knjiga poezije, zbirku kratkih pripovijesti “Priče o Lenjinu i Staljinu” te strip “Mrakci”, s kojim je gostovao na Beogradskom sajmu stripa 2017. godine. Također, dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru 2016. godine, a iste godine dobio je i nagradu Hrvatskog književnog društva za najbolju zbirku pjesama izvan okrilja HKD-a (za zbirku poezije “Jebite se svi!”). Njegove pjesme prevođene su na engleski i ukrajinski, a uvršten je i u antologiju suvremene hrvatske poezije „Hrvatski pjesnički huligani“, objavljenu u Kijevu 2018. godine. Jedan je od pionira slam poezije u Hrvatskoj i glavni junak dokumentarnog filma "Neuspješan skroz", koji je bio u konkurenciji za najbolji dokumentarni film na ZagrebDOX-u 2017. godine. Godine 2020. dobio je VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman za tekst “Pizzeria Europa”.

Jednostavno, sve ukazuje da “Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju” nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...