[FOTO/VIDEO] U Filodrammatici otvorena izložba poznatog dizajnera Mirka Ilića

Autor: Sanja Tumara 10.06.2022

mirko_ilic_2022_izlozba__11_

Izložba “Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta” ostaje otvorena do 1. srpnja, a ulaz je slobodan. Riječka izložba, uz manja proširenja, prvi put uključuje i veći broj originalnih radova koje je za ovu priliku iz svog fundusa ustupio Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Rijeka -“Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta” naziv je izložbe otvorene u Galeriji Filodrammatica. Izložba je panoramski prikaz rada jednog od najboljih svjetskih ilustratora i dizajnera u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od sredine 1970.-ih do danas.

Riječka izložba, uz manja proširenja, prvi put uključuje i veći broj originalnih radova koje je za ovu priliku iz svog fundusa ustupio Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i po tome se riječka izložba razlikuje i izdvaja od predstavljanja u Zagrebu, Splitu, Sisku, Puli, Osijeku i Ljubljani.

mirko_ilic_2022_izlozba__5_

Autor izložbe, tekstova i postava Marko Golub naglasio je da se izložba oslanja na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena. Istaknuo je da izložba konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi.

Redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki vizual je mogući putokaz za nešto drugo.
Izložba je nastala u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva - HDD-a, kustos je Marko Golub, ostat će otvorena u Galeriji Filodrammatica do 1. srpnja, a ulaz je slobodan. Organizatori riječke izložbe su Drugo more i HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo, a program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Odjel za kulturu Grada Rijeke i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

mirko_ilic_2022_izlozba__1_

Dizajner, art direktor i ilustrator Mirko Ilić od 1986. živi i radi u New Yorku, bio je art direktor internacionalnog izdanja Time Magazinea i Op-Ed stranica New York Timesa, a objavljuje i u Wall Street Journalu, Village Voiceu, Washington Postu... Radovi mu se nalaze u muzejskim kolekcijama Smithsoniana, SF MOMA-e i MoMA-e. Predaje ilustraciju na School of Visual Arts u New Yorku i suautor je desetak knjiga o dizajnu i vizualnoj kulturi. Njegovi vizualni komentari snažan su odgovor na društvena i politička zbivanja.

VIDEO

Otvorena izložba "Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta"

Više sa portala torpedo.media ...