[U OKU KAMERE] Izložba Bribirci po svitu: nastala zbog straha i srama

Autor: Nikola Cvjetović 08.09.2022

izlozba_bribirci_po_svitu_2022__5_

Straha da se ne izgubi građa koja se nalazi negdje po kućama i srama jer smo zaboravili na ljude koji su omogućili opstanak Bribira, objašnjava autor Dorić...

izlozba_bribirci_po_svitu_2022__2_

Rijeka - Izložba “Bribirci po svitu” autora Miljenka Dorića otvorena je u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka na Korzu. Organizator izložbe je Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka. Izložba ostaje otvorena do 23. rujna.

izlozba_bribirci_po_svitu_2022__3_

Autor izložbe, sveučilišni profesor u mirovini Miljenko Dorić, objasnio je zašto izložba o Bribircima u svitu. Zbog straha i srama. Straha da fotografije i dokumenti, koji su u lošem stanju zbog zuba vremena i neadekvatnog čuvanja i “skriveni” tko zna gdje po kućama, ne propadnu. Ne arhivira li naša generacija fotografije, nove generacije neće imati što arhivirati, ako uopće bude postojala volja. Zbog srama jer su nam ljudi koji su otišli u svijet trbuhom za kruhom omogućili opstanak, a mi uglavnom ne činimo ništa da bi sačuvali spomen na te ljude. Tek Susak i dvije-tri općine imaju dan iseljenika, upozorio je Dorić podsjetivši da je u Bribiru prije 120 godina živjelo šest tisuća stanovnika.

izlozba_bribirci_po_svitu_2022__1_

Bribirci su se raspršili svijetom, od Sjeverne i Južne Amerika, preko Afrike i Azije do Australije. Mnogi od njih radili su teške fizičke poslove u rudnicima, drugi su ratovali protiv Japanaca na Pacifiku u australskoj vojsci, Bribirci su probijali željeznički tunele, radili na naftnim poljima u Iranu… Mnogima od njih se gubi svaki trag. Podaci kažu da još jedna Hrvatska živi u svijetu, a vrlo vjerojatno je da su se još dva Bribira rasprostrla po kugli zemaljskoj.

izlozba_bribirci_po_svitu_2022__4_
Više sa portala torpedo.media ...