[U OKU KAMERE] Održano predstavljanje romana Igora Rendića 'A Town Called River'

Autor: Nikola Cvjetović 17.01.2022

predstavljanje-knjige-A-TOWN-CALLED-RIVER-igor-rendic-2

Rendić je istaknuo da uspjeh za njega nije mjerljiv zaradom nego povezivanjem s čitateljima i dijeljenju zajedničke ljubavi prema književnosti.

Opatija – U prostorijama udruge Kulturni front nedavno je predstavljen roman ‘A Town Called River’ riječkog pisca Igora Rendića. Zajedno s urednicom Vesnom Kurilić iz nakladničke kuće Shtriga, autor je s publikom podijelio doživljaje i iskustva vezana uz izdavanje svog prvog romana.

Rendić nam je do sada poznat kao nagrađivani autor kratkih priča i plodni književni prevoditelj spekulativne fikcije, a u svom prvom romanu odlučio je domaću folklornu tematiku predstaviti stranoj publici. Knjiga je tako napisana na engleskom jeziku i izdana putem nakladnika posvećenog plasmanu domaćih autora na inozemno tržište. Riječ je jednom o rijetkih djela na riječkoj književnoj sceni koje svrstavamo u podžanr urbane fantastike, naročito popularan među mladima.

U romanu pratimo mladića Paula, povratnika u Rijeku, koji po smrti svoje none nasljeđuje njezin stan u starom gradu. Međutim, za svog boravka u rodnom kraju doznaje da je od none naslijedio nešto puno više: moći krsnika, magičnog zaštitnika ljudi o kojemu pričaju zavičajne predaje Kvarnera i Istre. U narednih par dana život će mu se okrenuti naglavce, a pred njegovim očima ukazat će se magična Rijeka nastanjena štrigunima, morama i drugim bićima narodne fantastike. U njoj će otkriti i nove, ništa manje čudne, prijatelje, a pored svih izazova s kojima će se morati suočiti, naći će se pred najvećom nedoumicom od svih – kako više ikada napustiti grad s kojim ga sada povezuje toliko toga?

Nakon službenog dijela predstavljanja, publika se pokazala izrazito spremnom na postavljanje pitanja, tako da je razgovor s autorom potrajao još dodatnih pola sata. Rendić je rado podijelio kako teče njegov kreativni proces te je naglasio važnost ustrajnosti, redovitosti u pisanju i neprekidnog rada na svom talentu.

Također je istaknuo da uspjeh za njega nije mjerljiv zaradom nego povezivanjem s čitateljima i dijeljenju zajedničke ljubavi prema književnosti. „Ako sam uspio kod jedne, meni potpuno nepoznate, osobe potaknuti emocije prema ovom djelu, kao što su neka druga književna djela to učinila kod mene, te ta osoba podijeli sa mnom svoj doživljaj, onda smatram ovaj roman uspjehom“, istaknuo je Rendić. Za one koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati promociji, osiguran je live-stream, čiji se snimak može pogledati na službenom YouTube kanalu udruge Kulturni front.

Književne večeri u Kulturnom frontu održavaju se s ciljem promocije mladih književnika koji djeluju na domaćoj sceni, a provode se uz potporu Grada Opatije.