U ponedjeljak otvorenje izložbe Čuvar kvarnerske baštine/ Bernardin Modrić – Patristika Fluminensia u Galeriji Kortil

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 09.09.2022

wp-content/uploads/2021/09/history-film-festival-2021-3.jpg

Rujan je već tradicionalno vrijeme za History Film Festival, a ove će godine njegova prateća izložba u Kortilu biti Čuvar kvarnerske baštine / Bernardin Modrić – Patristika Fluminensia, u sklopu koje će se predstaviti izbor filmova Bernardina Modrića.

HFF_izlozba__2_

Rijeka - U ponedjeljak 12. rujna u 20 sati u Galeriji Kortil otvorit će se izložba Čuvar kvarnerske baštine / Bernardin Modrić – Patristika Fluminensia.

Rujan je već tradicionalno vrijeme za History Film Festival, a ove će godine njegova prateća izložba u Kortilu biti Čuvar kvarnerske baštine / Bernardin Modrić – Patristika Fluminensia, u sklopu koje će se predstaviti izbor filmova Bernardina Modrića vezanih za značajne autore iz područja suvremene likovne umjetnosti i kulturne baštine: Az, Branko pridivkom Fučić (Branko Fučić), Fabrio (Nedjeljko Fabrio), Janko Polić Kamov ili Vitez crne psovke (Janko Polić Kamov), Vojotove štorije (Vojo Radoičić) i Opčinjen prostorom (Siniša Majkus).

Izložba ostaje otvorena do 17. rujna, radnim ranom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

Fabrio, dokumentarni film (43 min)
Redatelj i scenarist: Bernardin Modrić
Produkcija: Istra film, HRT, 2012.
Nedjeljko Fabrio svoja nadahnuća nalazi na istočnim obalama Jadrana gdje su se u ludilu povijesti ispreplitali slavenski, romanski, germanski i mađarski politički interesi i kulturni utjecaji. Junaci njegove jadranske trilogije (romani Vježbanje života, Berenikina kosa i Triemeron) pripadnici su hrvatskog i talijanskog naroda čiji stoljetni složeni odnosi pričaju o davnim prožimanjima i starim posizanjima, o asimilaciji i iredentizmu, o emigraciji i egzodusu, o oprečnosti političkih ideologija koje su donosile tragediju i smrt.

Koncepcija našega filma zasniva se na živopisnim sjećanjima i poznavanju jadranskih tema našega junaka kojima se potvrđuje njegova teza o povijesti kao jalovosti, ludilu i smrti. Fabrijevo pripovjedanje ritmički se isprepliće scenama iz njegovih romana, drama ili nadahnutih eseja koje sudbinski obilježuju njegova stvaralačka ishodišta i zaokružuju umjetnikov portret.
Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Janko Polić Kamov ili Vitez crne psovke, dokumentarni film (40 min)
Redatelj: Bernardin Modrić
Scenarist: Goran Ježić I Nedjeljko Fabrio
Produkcija: Istra film, HRT, 2000.
Hrvatski pisac Janko Polić Kamov umro je u Barceloni 8. kolovoza 1910. godine u 24. godini života (rođen je na Sušaku 17. studenoga 1886. godine). Najstrašniji pjesnik hrvatski, Vitez Crne Psovke, kako su ga nazivali, za života je uznemiravao i izluđivao sve oko sebe, a danas uzbuđuje svjetsku književnu javnost koja ga doživljava kao pravo otkriće.

Početkom 20. stoljeća u Europi nitko ne piše kao Kamov, pa se on smatra pretečom futurizma, ekspresionizma i drugih izama koji će poslije mnogo godina postati sastavnim dijelom europske i svjetske književne i duhovne baštine. Njegov je roman Isušena kaljuža prema mnogim stručnim mišljenjima prethodnik romana toka svijesti, romana i pripovijetki Joycea, Kafke i Sartrea. Ovaj otpadnik zlokobnog imena pokopan je, bez imena, u Cementerio del Este – skupnoj grobnici katalonske sirotinje. Slučajno, ili ne, danas se na mjestu bolnice u kojoj je umro nalazi Nacionalna knjižnica Katalonije.

AZ, Branko pridivkom Fučić, dokumentarni film (38 min)
Redatelj i scenarist: Bernardin Modrić
Produkcija: Istra film, 2016.
Dokumentarni film AZ, Branko pridivkom Fučić poetska je i kontemplativna priča o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća.
Fučić je znanstvenik koji nam je tako jednostavno, zanimljivo, slikovito i nadahnuto približio davne ljude, davne događaje i davno vrijeme. Njegova istraživanja Bašćanske ploče, Istre i Kvarnera spadaju u vrh znanstvenog istraživanja na području povijesti umjetnosti. Film Az, Branko pridivkom Fučić dočarava njegov svijet mističnih priča i prizora sačuvanih na zidovima crkava, kamenitim putovima, uličicama istarskih, krčkih i primorskih gradića, seoskim grobljima…

Vojotove štorije, dokumentarni film (35 min)
Redatelj i scenarist: Bernardin Modrić
Produkcija: Istra film, 2013.
Uplovite u slikarski svijet Vjekoslava Voje Radoičića kojim plove, dimeći iz visokih dimnjaka, starinski vapori, bestežinski lebde šagalovski likovi, priklanjaju se jedna drugoj sitne primorske kućice i prkose sili teži blokovi urbanih nastambi.
Kao neki stari spomenari puni melankolije i daha prošlih vremena, natopljeni su prostori njegovih slika uspomenama, sjećanjima i zaboravljenim čežnjama. Pred kamerama Roberta Kalčića – Vojo je pričao o sebi i svom stvaralaštvu.

Opčinjen prostorom – Siniša Majkus, dokumentarni film ( 26 min)
Redatelj: Bernardin Modrić
Scenaristica: Nataša Šegota Lah
Produkcija: Istra film, 2015.
Siniša Majkus istaknuti je likovni umjetnik poznat po velikim objektima u prostoru, kojima je primarna osobina afirmiranje trodimenzionalnosti prostorne dinamike, pokušaj da se tzv. oblikovnim crtežom obilježi nevidljiva strana prostornosti. U jednom trenutku, umjetnik opčinjen prostorom ‘iskoračio’ je u svijet pod morem, nastanivši podmorje svojim mrežastim, voluminoznim crtežima. Jednog proljeća, iznenadio sam se vidjevši radove u prirodi, gdje se oko njih širio veliki prostor. Shvatio sam da je priroda njihova galerija. Postupnim približavanjem predmetu impozantnih dimenzija u prirodnom okolišu, crtež se materijalizira na posebno nestvaran način. Razmišljam o postavima na livadi, brijegu, stijeni, u moru…

Više sa portala torpedo.media ...