U riječki Pogon Kulture stiže kultna makedonska grupa Mizar

Autor: Portal Torpedo 10.05.2022

mizar Stefan Samandov

Mizar, makedonska gothic rock grupa, začeta je 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima.

Rijeka - Kultna makedonska grupa Mizar, na oduševljenje mnogobrojnih obožavatelja, stiže 3. lipnja u riječki Pogon kulture, za koji su ulaznice od danas u prodaji, a najbržih 50 fanova koji kupe ulaznicu na poklon dobivaju i ekskluzivni Mizar CD s 4 nove pjesme i 4 ranije objavljene pjesme.

Riječki koncert dio je Mizarove mini turneje koja starta u Ljubljani 02.lipnja, a dan nakon Rijeke ova cijenjena makedonska grupa nastupit će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu događanja "Ljeto u MSU". Posljednji Mizarov nastup u Rijeci bio je davne 2005.

Mizar, makedonska gothic rock grupa, začeta je 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Njihovo ime na arapskom jeziku znači zvijezda vodilja koja kroz pustinju putnicima pomaže da se ne izgube.

Jedinstveni po pjevanju na materinjem jeziku u svoj zvuk su na originalni način provukli prizvuke makedonskog etna i bizantskih tradicija, upakiran u prilično mračnu atmosferu kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkvenom staroslavenskom pjevanju. Zbog njihovog jedinstvenog avangardnog zvuka i imidža, privrženosti pravoslavnim kršćanskim tradicijama i makedonske neovisnosti, bivši socijalistički režim stavio ih je na crnu listu. Unatoč svemu, Mizar je dobio veliku medijsku pozornost na području bivše države, ali i izvan njezinih granica.

Status kultnog benda postigli su ponajviše zahvaljajujući istoimenom albumu prvijencu iz 1988. godine. Na albumu je, sad već nezaboravan hit 'Devojka od bronza', a uz autorske pjesme objavili su i zapaženu pjesmu 'Zlatno sonce', obradu makedonske narodne pjesme 'Zajdi zajdi'. Album je iste godine proglašen najboljim u bivšoj Jugoslaviji, a grupa Mizar je postala koncertna senzacija i odgovor na svjetski gothic rock trend koji je u to vrijeme bio aktualni glazbeni pravac.

1991. godine objavili su drugi studijski album "Svjat Dreams 1761 - 1991". Naslovna pjesma interesantna je obrada hita grupe Eurythmics 'Sweet Dreams', vokalno interpretirana staroslavenskim crkvenim izričajem, uz tradicionalnu slavensku glazbenu podlogu. S albuma se izdvajaju i pjesme '1762', obrada narodne makedonske pjesme 'Dom' te pjesma 'Dumanje'.
Tijekom 2000-ih, Mizar je objavio još tri albuma: 2004. - "Kobna ubavina", 2007. - "Pogled kon cvetnata gradina" i 2010. - "Deteto i beloto more" u izvedbi Mizara i Harmosina - višečlanog bizantskog crkvenog zbora.

Najnoviji šesti studijski album najavljen je 2020. pjesmom 'Galeb'. To je bio i početak suradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cijenjenog makedonskog pjesnika i književnka. Jančovski potpisuje tekstove novih pjesama koje je Mizar objavio tijekom 2021.: 'A Day Is Coming / Доаѓа Ден', 'Luzna / Scar', 'Messengers Of The Downfall' (Glasnici na padot)' i '1903', pjesma o slobodi pjevana po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog napisanom prije gotovo 50 godina. 'Izgoren od ova sonce' (Burned By This Sun) nova je pjesma objavljena početkom 2022.

Od osnivanja grupe do danas jedina konstanta je skladatelj, gitarist i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski, koji će na ovoj mini turneji, sa šesteročlanom postavom Mizara, predstaviti njihov nadolazeći šesti studijski album.

Za koncert u Rijeci od danas su u prodaji early bird ulaznice po cijeni od 70 kn do 20.svibnja, nakon kojeg datuma cijena ulaznice raste. Ulaznice su u prodaji putem sustava Eventim i na prodajnim mjestima Eventima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...