U riječkom HNK Ivana pl. Zajca održana komemoracija za opernu primadonu Mirellu Katarinčić Toić

Autor: Marina Pauletić 21.09.2023

Mirella_Toic-1-03659 Foto: arhiva

Mirella Toić učinila je Rijeku prijestolnicom operne umjetnosti.

Rijeka - U povodu odlaska primadone Mirelle Toić, komemoracija ovoj nacionalnoj opernoj prvakinji, upriličena je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.


U ime intendanata i svih djelatnika kazališta izraze sućuti uputio je ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević koji je istaknuo da je Mirella Toić učinila Rijeku prijestolnicom operne umjetnosti.


Posljednji put Mirella Katarinčić Toić je okupila svoje štovatelje, kolege i prijatelje u kazalištu u kojem ih je godinama okupljala uz čaroliju opere u kojoj je naša velika umjetnica bila središnja figura, a čiji su nastupi prekidani aplauzima na otvorenoj sceni i praćeni glasnim ovacijama na kraju, kazao je ravnatelj Siriščević.


„Danas nas je, njoj tako nesvojstveno, okupila u tišini, s osjećajem boli i velikog gubitka, u tišini koju može pobijediti samo glazba i glas velike Mirelle Toić“, naveo je.

O kraljici hrvatskog belkanta koja je stolovala u Rijeci govorila je zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan istaknuvši kako je riječ o iznimnoj umjetnici koja je Rijeci dala najbolje od sebe, ostavila neizbrisiv trag i nedvojbeno nas svih zadužila.

Komemoraciji je prisustvovala i resorna pročelnica Sonja Šišić koja se osvrnula na rad prerano preminule operne dive i ispred Primorsko-goranske županije i župana Zlatka Komadine uputila izraze najdublje sućuti.


Istaknula je da se opraštamo se od umjetnice s kazališne pozornice kojom je svojim bezvremenskim pjevačkim i glumačkim izvedbama dominirala gotovo 40 godina. Navela je da ćemo ju pamtit kao jednu od najvećih umjetnica HNK Ivana pl. Zajca, koja je ostavila dubok trag na hrvatskoj, ali i inozemnoj kazališnoj i opernoj sceni. Podsjetila je da je bila i sjajan pedagog prenoseći svoje znanje i iskustvo mladima, veliki profesionalac i interpret kakav se rijetko rađa na ovim prostorima. Ostat će zapamćena kao iznimna umjetnica koja upravo s ove pozornice zaslužuje naš duboki naklon, rekla je pročelnica.

Loredana Gašparović, umirovljena šefica tadašnje Propagande „Zajca“, prisjetila se riječkog debija Mirelle Toić 1979. godine i njene Tosce koju nitko tko ju je čuo i vidio zasigurno nikada neće zaboraviti. Podsjetila je i kako je naša velika diva mogla postati i svjetskom divom, no, umjesto svjetske karijere izabrala je ostanak uz svoju obitelj.

Zajedničkih trenutaka s Mirellom Toić prisjetili su se i njeni kolege i scenski partneri Voljen Grbac i Bojan Šober te dramska nacionalna prvakinja Olivera Baljak koja je Mirellu poznavala još u mladosti, prije njihova dolaska u riječko kazališta. Zajedno su pjevale u crkvenom zboru da bi nekoliko godina kasnije dijelile kazališnu garderobu. Olivera Baljak je pričajući o njihovoj suradnji dok ju je Mirella Toić podučavala solo pjevanju, istaknula koliko je sjajan i veliki pedagog bila, ali prije svega osoba puna razumijevanja koja je pružala podršku.

Izvor: PGŽ i HNK Zajc Rijeka

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...