U spomen na Philadelphia Jerry Ricksa: Večerašnjim koncertom Ane Popović počinje najveći blues festival u Hrvatskoj

Autor: Nikola Cvjetović 19.07.2023

U spomen na Philadelphia Jerry Ricksa Večerašnjim koncertom Ane Popović počinje najveći blues festival u Hrvatskoj Ana Popović

'Nevjerojatno je koliko samo ime festivala promovira, ne samo Hrvatsku, nego i Europu u nekakvom blues kontekstu na svjetskoj mapi kvalitete glazbe. Svaka pohvala organizatorima i molim vas ustrajte u ovome jer je ovo najbolja priča bluesa koju Hrvatska ima, istaknuo je Goluban'.

Opatija/Kastav - Nakon dvije večeri uvertire zahuktala se produkcija najvećeg blues festivala u Hrvatskoj posvećenog Črnom Kastavcu - Philadelphia Jerryju Ricksu.

wp-content/uploads/2020/07/zdenka-kovacicek-riccardo-staraj-damir-halilic-hal-matulji-13.jpgZdenka Kovačiček

- Ako je koncert u Klani poslužio za zagrijavanje, u Matuljima se postigla radna temperatura za koju se nadamo da će proključati već ove srijede (19. srpnja) nastupom Ane Popović na opatijskoj Ljetnoj pozornici. Naime, iznimna blues gitaristica i pjevačica ponovo stiže u Hrvatsku, a nakon primjernog nastupa na Festivalu 2019. godine ponovo će zasvirati na Kvarneru na radost svih ljubitelja bluesa. Uz sjajan status koji uživa na sceni, Ana Popović može se pohvaliti s osam nominacija Blues Music Award od kojih su posljednje bile u kategoriji Blues Rock Artist ('21 i '22 godine) , a surađivala je i dijelila binu s velikanima kao što si Joe Bonamassa, Robert Randolph, Joe Satriani, Eric Johnson, Buddy Guy, Zakk Wylde, Dweezil Zappa... Osim Ane, povratak na Forticu, imat će i članovi banda King King. Naime, nakon deset godina, publika u Kastvu ponovo će imati prilike poslušati band koji se u međuvremenu uspeo na sam vrh blues scene, istaknuli su organizatori.

wp-content/uploads/2021/07/jerry-ricks-blues-festival-trio-99-delta-blues-train-brsec-36.jpgDelta blues train

U četvrtak, 20. srpnja svira se u Lovranu, a nastupaju Trio 99th i The Highlanders. Katie Henry band i Zdenka Kovačiček blues band zasvirat će na draškoj rivi 21. srpnja. Dan kasnije blues karavana seli su se Kastav, a nastupaju Delta blues train, Baba Sissoko Mediterranean blues, dok će veliko finale uslijediti 23. srpnja uz Nicolas Kurelić band i King king.

- Prema British Blues Awardsu, King King je najbolji blues-rock band kojeg karakteriziraju visoko energetski nastupi koji definitivno ne ostavlja nikoga ravnodušnim i pozivamo publiku da ne propuste šansu pogledati ovaj sjajni band, dodali su organizatori.

wp-content/uploads/2021/07/jerry-ricks-blues-festival-trio-99-delta-blues-train-brsec-7.jpgTrio 99th

Uz Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, na festivalu će ponovo zasvirati izvođači iz Afrike. Mediterranean Blues koji će po prvi put nastupiti u Hrvatskoj. Naime, Baba Sissoko dolazi iz poznate glazbene dinastije iz države Mali. Osim što je lider benda i pjevač, virtuoz je na četiri tradicionalna afrička instrumenta. Jedan od njih se zove tama, to je vrsta bubnja i ne treba ga miješati s istoimenim bubnjevima koje proizvodi japanski proizvođač.

Vrijednost festivala najbolje je opisao naš proslavljeni usnoharmonikaš Tomislav Goluban: 'Nevjerojatno je koliko samo ime festivala promovira, ne samo Hrvatsku, nego i Europu u nekakvom blues kontekstu na svjetskoj mapi kvalitete glazbe. Svaka pohvala organizatorima i molim vas ustrajte u ovome jer je ovo najbolja priča bluesa koju Hrvatska ima, istaknuo je Goluban'.

Nastupi počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.

wp-content/uploads/2019/08/jerry-ricks-blues-festival-kastav-ana-popovic-damir-halilic-hal-12.jpgPublika u Kastvu
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...