„Umjetnička fotografija danas – Rakurs kao diskurs“, gostovanje Leonide Kovač i Silvestara Kolbasa

Autor: Marina Pauletić 18.05.2023

fotografija Autoportret, Silvestar Kolbas, fotografija s izložbe „Fotokemika i ja“

Gostovanje Silvestra Kolbasa i Leonide Kovač prvi je saziv takve vrste koji se organizira u okviru umjetničkog projekta pod nazivom: „Umjetnička fotografija danas - Rakurs kao diskurs“

Rijeka - U sklopu sveučilišnog umjetničkog projekta „Umjetnička fotografija danas – Rakurs kao diskurs“, u petak 19. svibnja s početkom u 18 sati u prostoru riječke Galerije Principij gostuju povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i filmski snimatelj, izvjestitelj, fotograf i redatelj Silvestar Kolbas.

Svojevremeno je Leonida Kovač, zapisala: „Kolbas se usredotočuje na modalitete diskurzivnog brisanja povijesnog pamćenja pri čemu osobitu pozornost posvećuje izvorima na koje se službena historiografija rijetko oslanja. Riječ je o takozvanoj usmenoj povijesti.“ Upravo u toj točki nalazimo poveznicu rakursa i diskursa, slike i jezika, pamćenja i njegove interpretacije.

Gostovanje Silvestra Kolbasa i Leonide Kovač prvi je saziv takve vrste koji se organizira u okviru umjetničkog projekta pod nazivom: „Umjetnička fotografija danas - Rakurs kao diskurs“, a u kojem će se tijekom naredne godine dana organizirati niz javnih izlaganja znanstvenika i umjetnika, te okrugli stolovi u okviru navedene teme, s ciljem popularizacije znanstveno umjetničkog rada na temi ovog projekta.

Projekt se razvija iz situacije u kojoj se suvremena fotografija danas nalazi, kao svjedok vremena s jedne, i virtualni posrednik stvarnosti s druge strane. Ponajprije, postala je teško razlučiva stvarna društvena funkcija fotografije, njezino pojavljivanje je kratkotrajno unatoč hiperprodukciji slika. Masovna primjena fotografskih slika sve više se oslanja na moć tehnologije, dok autor iščezava pod teretom čitavog niza neumjetničkih praksi. Fotografska slika više no ikada prije, traži interpretaciju i valorizaciju. U suradnji teoretičara umjetnosti koji se bave vizualnim jezikom fotografske slike i umjetnika koji se izražavaju u mediju fotografije ili koriste fotografiju u izvođenju drugovrsnih umjetničkih djela raspravljati će se u kojoj je mjeri, zašto i kako konceptualna fotografija ostala jedino sigurno utočište umjetničkog autorstva u kulturi masovnog fotografiranja.

Projekt Sveučilišta u Rijeci vodi izv. prof. dr.sc. Nataša Lah s Katedre za povijest i teoriju moderne i suvremene umjetnosti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci s grupom suradnika iz zemlje i inozemstva, te u uskoj suradnji s Fotoklubom Rijeka - Galerijom Principij.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...