VELIK USPJEH Riječka Opera gostuje na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 19.07.2022

Julije_Cezar_u_Egiptu,_Anamarija_Knego

„Gostovanje na Festivalu Savonlinna jedan je od najvećih međunarodnih uspjeha hrvatskih opernih kuća uopće, a zasigurno i jedno od najvećih postignuća riječkog Kazališta u njegovoj povijesti, dakle ne samo naše Opere", naglasio je Marin Blažević.

Rijeka - Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca uspješnu će sezonu kao i sve svoje iznimne uspjehe posljednjih godina okruniti gostovanjem na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, jednom od najstarijih i najpoznatijih opernih festivala u svijetu.

Finskoj i međunarodnoj će se publici predstaviti baroknim spektaklom „Julije Cezar u Egiptu“ (Giulio Cesare in Egitto) Georga Friedricha Händela pod dirigentskom palicom maestra, ujedno i čembalista, Benjamina Bayla te u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te opernim jednočinkama ostvarenima u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, „Arlecchinom“ Ferrucia Bussonija i „Giannijem Schicchijem“ Puccinija, objema pod ravnanjem maestra Valentina Egela. Opera “Julije Cezar u Egiptu” u povijesnom će dvorcu Olavinlinna biti izvedena čak tri puta, 26., 28. i 30 srpnja, a združene riječko-osječke jednočinke 27. i 29. srpnja 2022.

Olavinlinna_2019

Jedno od najvećih postignuća riječkog Kazališta u njegovoj povijesti

„Gostovanje na Festivalu Savonlinna jedan je od najvećih međunarodnih uspjeha hrvatskih opernih kuća uopće, a zasigurno i jedno od najvećih postignuća riječkog Kazališta u njegovoj povijesti, dakle ne samo naše Opere. Značaj tog gostovanja utoliko je veći što nam se u koprodukciji "Arlecchina" i "Gianni Schicchija" pridružio HNK u Osijeku, pa će naši zajednički nastupi u Savonlinni biti i neupitna potvrda važnosti Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta što ga je inicirao "Zajc" i kojemu sam prvi koordinator“, kaže intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Usto dodaje kako riječka Opera u Savonlinnu odlazi s prvom ligom, odnosno najjačom reprezentacijom opernih solistica i solista iz Hrvatske koji nikada u tako velikom broju i sjajnom sastavu nisu gostovali na nekoj opernoj pozrnici u inozemstvu, a kamoli na tako prestižnom festivalu kao što je ovaj u Savonlinni.

„Svakome tko pogleda taj popis solistica i solista, među kojima su i brojni članovi i članice našeg ansambla, "zavrtjet će se u glavi" već pri samoj pomisli na njihove nastupe pred očekivanih 10.000 gledateljica i gledatelja u Savonlinni tijekom pet dana: Giorgio Surian, Dubravka Šeparović Mušović, Diana Haller, Leon Košavić, Sonja Runje, Marko Špehar, Anamarija Knego, Darija Auguštan (pobjednica našeg Natjecanja "Zinka Milanov" prošloga tjedna), Luka Ortar, Slavko Sekulić, Franko Klisović, Emilia Rukavina, Bože Jurić Pešić i brojni drugi, uz inozemne goste Michaelu Selinger i Bryana Gonzalesa Lopeza“, ističe Blažević.

Gianni_Schicchi__2_

Gostovanje u Savonlinni također je produkcijski i logistički najzahtjevniji projekt riječkog HNK u proteklih najmanje 20 godina. Gotovo 130 umjetnica i umjetnika, produkcijskog i tehničkog osoblja, tijekom sljedećih nekoliko dana putuje u Finsku.

„Posebno je važno naglasiti da se ovdje ne radi ni o kakvoj "razmjeni" ili "koprodukciji". Gotovo cjelokupne troškove projekta pokriva Festival u Savonlinni, a podržalo nas je i Ministarstvo kulture i medija dosad najvećim iznosom kojeg smo dobili za naša brojna međunarodna gostovanja u protekle tri godine“, pojašnjava riječki intendant uz napomenu kako je prije riječke Opere, gostujuća operna kuća u Savonlinni bila milanska Scala te istodobno najavljuje i nova međunarodna gostovanja.

„Nakon Savonlinne i zasluženih godišnjih odmora, kreću pripreme za novo veliko gostovanje naših Opere i Baleta, s "Otellom" i "Plamtećom vodom" na Kreti, u Heraklionu, pa Balet s "Romeom i Julijom" u Ludwigsburgu...“

Savonlinna – sinonim za jedinstveni operni festival u cijelom glazbenom svijetu

Operni festival u Savonlinni jedan je od najvažnijih i događaj od najvećeg međunarodnog značaja u Finskoj. Svjetski poznat po visokokvalitetnim opernim izvedbama i koncertima, svako ljeto dovodi ljubitelje glazbe iz cijeloga svijeta u šarmantni grad Savonlinnu. Festival koji traje mjesec dana održava se u Olavinlinni, srednjovjekovnom dvorcu smještenom na otoku usred jezera, a tijekom Festivala obasjan je bijelim noćima finskog ljeta. Kombinacija ozračja dvorca s njegovom izvrsnom akustikom i natkrivenim gledalištem u dvorištu pruža jedinstveno i neusporedivo operno iskustvo.

Olavinlinnan_katsomo_2019,_The_auditorium__1_

Kada je svjetski poznata finska sopranistica Aino Ackté prvi put posjetila dvorac Olavinlinna 1907. godine, znala je da će romantični dvorac smješten usred jezerskog krajolika 'nadnaravne ljepote' biti savršeno mjesto za operni festival. Godine 1912. njena je vizija postala stvarnost i tog je ljeta održan prvi operni festival u Savonlinni, što ga je učinilo jednim od prvih opernih festivala u svijetu. Aino Ackté učinila je što je i je obećala i srednjovjekovnu kamenu utvrdu pretvorila u utvrdu operne umjetnosti.

Tijekom godina, a nakon jedne duže stanke, Savonlinna Opera Festival prerastao je iz jednotjednog događaja u međunarodni festival koji traje mjesec dana. Svake godine bilježi oko 70 tisuća posjetitelja, od čega je 10 posto onih iz inozemstva. Savonlinna je postala sinonimom jedinstvenog opernog festivala među ljubiteljima opere diljem svijeta.

Osim što svake godine postavlja vlastite produkcije vodećih djela klasičnog opernog repertoara, Festival ugošćuje i poznate operne kuće. Tijekom godina ugostila ih je iz cijelog svijeta, od Azije do Europe i Sjedinjenih Država. Prije dvogodišnje pandemijske stanke, 2019. godine bile su dvije gostujuće operne kuće; Teatro alla Scala iz Milana i Volksoper Wien. Ove, 2022. gostujuća operna kuća dolazi iz Hrvatske, Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca!

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...