Veseli prosinac u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka!

Autor: Marina Pauletić 28.11.2023

gkl_rijeka_snjeguljica Snjeguljica d.d.

Nakon svake predstave gledaoce će pozdraviti Sveti Nikola ili Djed Mraz.

Rijeka – Prosinac u Gradsko kazalište lutaka Rijeka donosi tri predstave, a nakon svake male će gledaoce pozdraviti jedan od njima dva najdraža lika u ovo blagdansko vrijeme: Sveti Nikola i Djed Mraz.

U petak, 1. prosinca i 8. prosinca u 18 sati te u subotu, 2. prosinca i 9. prosinca u 11 sati igra predstava Snjeguljica d.d. Vedrane Balen Spinčić (prema braći Grimm) i redatelja Serđa Dlačića. Što se događa s likovima iz priča kada priča završi? Budno snivajući o poznatoj i bezvremenskoj priči o Snjeguljici i njenom nastavku, rodila se ideja o njoj kao našoj suvremenici. Snjeguljici koju je ipak sustigla maćehina otrovna jabuka, ali u obliku današnjeg društva. Obogativši se na vlastitom brendu, postala je tajkunica i nekako, usput, u kovitlacu nemilosrdnog društva i željom za gomilanjem materijalnoga, izgubila iz vida vrijednosti koje čovjeka čovjekom čine. S takvom Snjeguljicom krećemo na put i to na put njenog oporavka. A gdje možemo pronaći lijek za dušu ako ne u sebi? Tako će se Snjeguljica ponovno naći u vlastitoj bajci i sjetiti onoga što je u životu zaista važno. Za to će se pobrinuti njezini stari prijatelji, šašavi patuljci, koji spašavajući Snjeguljicu, spašavaju i naš svijet. Jer kakav bi to svijet bio u kojemu nemoguće nije moguće?! Snjeguljica i njezinih sedam patuljaka nasmijat će i razveseliti djecu, a one nešto starije vratiti idealima, entuzijazmu i vrijednostima neiskvarenim suvremenim društvom. Dakle, lijek za dušu možete pronaći u sebi i – u kazalištu!

Predstava je namijenjena uzrastu 4+, a nakon izvedbe publiku predstavlja Sveti Nikola, dok idući tjedan (8. i 9. prosinca) publiku pozdravlja Djed Mraz.

gkl_juju_-15892 Avanture maloga Juju

Ivana Đula i Milica Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) napisale su Avanture maloga Juju, redateljice Renata Carola Gatica. Predstava igra u petak, 15. prosinca u 18 sati te u subotu, 16. prosinca u 11 i 18 sati.

U autorskom projektu poznatoga naziva, redateljica Renata Carola Gatica i dramaturginja i glazbenica Ivana Đula bave se translacijom pjesme u kazališnu predstavu. Bez želje za klasičnom dramatizacijom pjesme, autorice se u procesu rada neće oslanjati isključivo na sadržaj pjesme. Upravo suprotno, naglasak će biti na njezinoj formi, na glazbenom obliku, melodiji i ritmu. Kroz proces zajedničkog istraživanja, autorski tim će se fokusirati na pitanje: kako postaviti jednu pjesmu?

Polazna točka istraživanja bit će pjesma koja je već generacijama jedna od prvih pjesmica koju djeca nauče. Riječ je o pjesmi Avanture maloga Juju. Zajedno s našim glumcima, publika će ući u svijet mame Kukunke i tate Tarante te maloga Juju koji je velik kao palac, poznaje sve životinje i govori njihove jezike. Svaki dan provodi u zoološkom vrtu i radosno razgovara sa svim stanovnicima vrta. No, jedne se životinje boji – krokodila. Mali Juju, kao i svako dijete pa i svatko od nas koji formalno nismo više djeca, gajimo neke svoje strahove koji su često i nerealni. Kako ih konfrontirati, suočiti se s njima i pokušati prevladati ih, pitanja su koja će ova vesela i ritmična predstava postaviti i pomoći da odgovor nađe svatko za sebe.

Predstava je namijenjena uzrastu 3+, a nakon izvedbi publiku pozdravlja Djed Mraz.

gkl_moj_prijatelj_mraz Moj prijatelj Mraz

Za kraj, stiže jedna prigodna blagdanska predstava Vedrane Balen Spinčić i redatelja Serđa Dlačića – Moj prijatelj Mraz.

Predstava Moj prijatelj Mraz na djeci blizak i zabavan način u predblagdansko vrijeme dočarava duh nadolazećih blagdana. Kroz toplu priču o neobičnom prijateljstvu govori nam
kako možemo ispuniti želje i usrećiti svoga bližnjega. Svijet fantazije i bajke se miješa sa stvarnošću u ovoj uzbudljivoj priči poručujući nam da je Djed Mraz, odnosno Djed Božićnjak,
zapravo u svima nama.

Predstava će igrati: petak, 22. prosinca u 18 sati, srijedu, 27. prosinca u 18 sati, četvrtak, 28. prosinca u 18 sati, petak, 29. prosinca u 18 sati i subotu, 30. prosinca u 12 sati.

Predstava je namijenjena uzrastu 3+, a nakon izvedbi publiku će pozdraviti Djed Mraz.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...