[VIDEO] BENE: Novi bend na riječkoj sceni

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 22.09.2022

bene

Prva tri uratka snimljena su u studiu GIS gdje je zahvaljujući Mateju Zec i njegovim savjetima, miksu i strpljenjem njihov dosadašnji rad oblikovan u konačni proizvod.

Rijeka - Grupa Bene, nastala je 21. siječnja 2022. godine. Igrom slučaja, kao što to uvijek biva s veteranima glazbe, u kafiću. Naime, Roland Štrek aka Roki i Dragan Župan, slučajnim susretom dogovaraju se da bi malo sviruckali. Tako dan kasnije i bude. No, kako uz sviranje počinje i razgovor, tako padaju prijedlozi za okupljanje benda.

Istu večer sastaju se sa budućim pjevačem Draganom Parmaćem samozvanim Sarma. Dogovor pada nakon tri ture. Sad samo još treba pronaći ili zarobiti gitaristu. Dogovor pada sa Loren Županom svima poznatijim kao Bager koji, međutim, sutradan odustaje. No, stvar spašava Aleksandar Ivaštanin-Sandro kojeg je Bager zamolio da nam uleti. Sandro očaran prvom probom sljedeći dan objašnjava Bageru da je s nama zagarantiran put prema zvijezdama pa se Bager ipak pridružuje na sljedećoj probi.

- Stariji članovi benda imaju dosta iskustva: Sarma je bio vokal u The Stuff (danas One Possible Option), Dragan Župan svirao je i Siktersima, GO MEN-u, PSI-ma, Roki u Callahan bandu. Bager je svirao u Žulju i Punjenoj Papigi, Bojana u Sjekirama. Za Sandra smo, na žalost, zaboravili kako mu se zvao bend. Proces stvaranja otprilike ide ovako: netko ima ideju, rif, koji se snimi mobitelom i pošalje u Viber grupu. Svi to pogledaju, ako je OK na probama se razradi i uljepša, a ako nije OK onda iskritiziramo rif i tu osobu. Ponekad tekst pišemo svi pomalo, ali uglavnom je Dragan Župan najbrža olovka benda pa on na brzinu složi tekst. Na probama može svaki član benda ubaciti svoju ideju ako je dovoljno brz i glasan. Znači, brzo i glasno reagirati na sve što valja i ne valja. Ponavljamo sto puta, ne cijelu pjesmu, nego dva takta. Naporno, ali daje rezultate, objašnjavaju iz benda.

Prva tri uratka snimljena su u studiu GIS gdje je zahvaljujući Mateju Zec i njegovim savjetima, miksu i strpljenjem njihov dosadašnji rad oblikovan u konačni proizvod.

- Singl „Ružne žene“ je vani u eteru, a na Radio Korzu smo bili i hit tjedna. Promocija singla se još priprema, a ostale dvije pjesme „Bene“ i „Party boy“ još čekaju svoju promociju kako bi bile prezentirane u punom sjaju. Radimo i dalje na novim pjesmama, ali zbog specifičnosti poslova Sarme i Dragana Župana, ne ide intenzitetom kojim bismo htjeli. Na žalost sve je manje rock muzike u eteru jer mediji promoviraju samo šund koji, očito, nosi veću lovu pa je zbog takvih rock, i općenito sve kvalitetno i progresivno, bačeno na margine. No, i dalje ima rock bendova - djece i nas veterana koji se volimo znojiti po prostorijama za probe, stvarati taj zvuk, naježiti se zbog odličnog rifa. Hvala svima koji su BENAma pomogli i pomažu, zaključuju BENE.

U nastavku donosimo video spot "Ružne žene".

VIDEO