[VIDEO] Božićni osjećaj - prva autorska skladba PZM "Josip Kaplan" Rijeka

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 07.12.2022

pzm_josip_kaplan

Kaplanovci se nadaju da će osjećaji zajedništva, druženja i ljubavi koji su ih preplavili dok su radili na pjesmi barem upola stići do publike.

Rijeka - Prošlu je nedjelju u 20 sati na platformi YouTube Pjevački zbor mladih Josip Kaplan Rijeka premijerno je predstavio svoju novu, ujedno i prvu autorsku skladbu i uz nju popratni spot! Autor teksta, glazbe i vokalnog aranžmana je Luka Demarin, ujedno i član zbora. O inspiraciji za nastanak pjesme Luka kaže ovako:

"Pjesma je nastala u siječnju 2021. tijekom zimskih praznika nakon teške godine obilježene koronavirusom i lockdownom. Upravo su me takva godina i okružje inspirirali da napišem jednu božićnu pjesmu koja govori o zajedništvu, ponovnoj socijalizaciji i svim onim toplim osjećajima koji su nam svima nedostajali tijekom izolacije."

Za studijsko snimanje, miks i mastering bio je zadužen Ivan Popeskić, koji je svojom stručnošću i idejama dodatno upotpunio cijelu zvukovnu priču, a sve se odvijalo pod budnim okom umjetničke voditeljice zbora Doris Kovačić.

Osim audiosnimanja gdje su na domaćem terenu, Kaplanovci su se odlično snašli i u videosnimanju kao glumci. Za fantastične ideje scenarija i režije koje su savršeno uhvatile i pratile nit vodilju same pjesme zaslužna je zborašica Margareta Širola, a za snimanje, montažu i kolor Karlo Marković. Ovaj autorski dvojac već potpisuje jedan videospot zbora, također božićni – Božić dolazi. Stoga je ovoga puta, kaže zborska kreativka koju odmilja zovu Megi, bilo potrebno "izaći van okvira pa se ideja sama od sebe krenula razvijati, a kockice slagati". Upravo je termin "izlazak iz okvira", kaže Megi, jako prigodan za ovaj spot što će svi koji ga pogledaju moći i sami vidjeti.

"Osim što je zborsko 'pjevanje u kvadratićima' postalo izrazito popularno, naši kvadratići predstavljaju upravo taj period izoliranosti i otuđenosti. Taj dojam kroz spot naravno nestaje, naši se kvadratići opet spajaju, i u spotu i u životu, te se zamjenjuju prijateljstvom i zajedništvom. Glavnina se materijala snimila u MO-u Draga, u kojem zbor i inače ima svoje probe te svakako ovim putem odsrca zahvaljujemo Dragici Fadljević i Jasni Rendulić. Zadnji dio spota snimili smo u prekrasnoj Villi Ružić, koju nam je velikodušno ustupio profesor Theodor de Canziani te smo mu zbog toga izuzetno zahvalni. Valja spomenuti i slastičarnicu Cacao, kojoj zahvaljujemo na izvrsnim delicijama, ujedno i ukrasima koji su služili kao rekviziti tijekom snimanja."

Kaplanovci se nadaju da će osjećaji zajedništva, druženja i ljubavi koji su ih preplavili dok su radili na pjesmi barem upola stići do publike.

VIDEO

Više sa portala torpedo.media ...