[VIDEO] Galerija O.K. u četvrtak otvara svoja vrata, Rijeka dobiva novi-stari galerijski prostor

Autor: Nikola Cvjetović 16.05.2023

galerija_ok_klub_jadran_damir_cargonja_carli__2_

Prostor Galerije O.K. neće se koristiti samo kao izložbeni, bit će to svojevrsni multimedijalni centar ...

Rijeka – Ovog četvrtka Rijeka će dobiti jedan novi-stari galerijski prostor. U prostorijama nekadašnjeg Kluba Jadran svoja će vrata otvoriti Galerija O.K., koja na regionalnoj i nacionalnoj i umjetničkoj sceni čitave regije uživa kultni status budući da se u godinama svoga djelovanja afirmirala kao prostor umjetničke slobode, heterogenosti i bunta te je postala mjestom na kojem se razvijala likovna, vizualna i performativna umjetnička scena, ali i koja se je uspjela udaljiti od ustaljenih institucionalnih praksi.

Otvaranje Galerije O.K. u prostoru Kluba Jadran održat će se u četvrtak u 20 sati, pratit će ga izložba fotografija Aleša Suka, češkog filmskog redatelja s riječkom adresom, nazvana „Preobražaj“, a tim povodom na konferenciji za novinare u novom riječkom galerijskom prostoru govorili su Katerina Jovanović i Katarina Podobnik, koje su kao K Kolektiv odgovorne za kustoski koncept izložbe, autor fotografija Aleš Suk te Damir Čargonja Čarli, direktor tvrtke Novi turizam.

- Prva izložba je umjetnički ambijent kojim mi predstavljamo vremenski diskontinuitet djelovanja Galerije O.K., koja je u kontinuitetu djelovala od 1998. do 2008. godine u Klubu Palach pa nakon toga u KUNS-u do 2013. godine. Ovom izložbom dokumentirali smo čitav proces preobrazbe Kluba Jadran u novi prostor kultne Galerije O.K., čiji je cilj i nadalje prezentirati suvremenu umjetničku scenu, kako velikana hrvatske postmoderne, koji su se razvili i status dobili krajem 20. i početkom 21. stoljeća pa tako i nove mlade suvremene umjetničke scene, kroz likovne, vizualne i performativne sadržaje. Izložbom „Preobražaj“, čiji je autor dokumentacijskih fotografija Aleš Suk, zapravo predstavljamo čitav taj proces, kao i suodnos komercijalnih izlagačkih prostora u kontekstu djelovanja, kako MMC-a, tako i Novog turizma, rekla je kustosica Katarina Podobnik, koja će biti voditeljica Galerije O.K., ali koja u paru s Katerinom Jovanović čini K Kolektiv, koji pak kustoski potpisuje prvu izložbu u novom riječkom galerijskom prostoru.
K Kolektiv predstavila je Katerina Jovanović.

- Nakon samostalnog djelovanja u suvremeno-umjetničkim kulturnim praksama, kao i praćenjem domaće i inozemne kulturne scene rodila se ideja za ujedinjenjem u K Kolektiv, koji je prvenstveno tu radi promicanja, umrežavanja i medijacije moderne i suvremene umjetnosti, ali i teorije umjetnosti te kulturnog stvaralaštva, koristeći ujedno interdisciplinarni i transdisciplinarni metodološki pristup izlagačkim praksama, posebno s naglaskom na povezivanju likovnih, performativnih i vizualnih sadržaja recentne umjetnosti s globalnim i aktualnim događanjima današnjice. Posebno je važno naglasiti da je jedan od ciljeva K Kolektiva uspostavljanje zajedničkog dijaloga, kao i suradnja s obrazovnim i kulturno-umjetničkim institucijama. I evo nas tako pred zajedničkim zadatkom, zajedno s Damirom Čargonjom Čarlijem i novim galerijskim prostorom, za kojega smatram da će neminovno osvježiti i obogatiti kulturni život Rijeke. Umjetnost je ulog i spremna je nadići sve krize, ovdje smo u pravo vrijeme i smatram da ćemo jednom lijepom sinergijom obogatiti i oplemeniti kulturno-umjetničku scenu Rijeke, ali i šire, rekla je Katerina Jovanović.

Aleš Suk u nekoliko je riječi objasnio na koji način su fotografije nastale i što ga je potaknulo da se okuša u, kako on to sam kaže, za njega stranom mediju budući da dolazi iz filmskog svijeta. „Preobražaj“ nije samo izložba fotografija, uz nju će ići i audio zapis pretvaranja Kluba Jadran u galerijski prostor, pa će svim posjetiteljima dojam biti potpuno drugačiji, bit će to potpuno novo audio-vizualno iskustvo.

VIDEO

- Ove fotografije su nastale kao sporedni produkt jednog duljeg kreativnog i životnog procesa. Možda bih ih označio kao dokument malog prostora, u malom vremenu. Neka fotografije, ali i prostor i njegova transformacija pričaju o tom aktivističkom impulsu, što je jako bitno pogotovo ovih dana. Ne bojati se i napraviti hrabar iskorak. Drago mi je da sam mogao slučajno zabilježiti trenutke što će ostati ovdje na barem mjesec dana, rekao je Aleš Suk.

Damir Čargonja Čarli bio je jedan od inicijatora osnivanja Galerije O.K. 1998. godine, koju je tada pokrenula tvrtka MMC, Čarli je direktor tvrtke Novi turizam, koja već godinama samostalno financira čitav niz umjetničkih programa i projekata, pa je tako financirala i transformaciju Kluba Jadran u Galeriju O.K. Damir Čargonja Čarli lokalnu, regionalnu i nacionalnu umjetničku scenu aktivno živi već gotovo četiri desetljeća, što ga čini apsolutno pozvanim govoriti i o problemima, koji svakako postoje.
- Nadam se da ćemo u ovom prostoru uspjeti odraditi makar dio onoga što smo od 1998. do 2013. godine odradili Galeriji O.K.. Ako ćemo gledati kroz povijest same galerije, u tih 15 godina održalo se preko 400 izložba, od naših do međunarodnih umjetnika koji su gostovali, galerija je bila priznata kao povlašteni galerijski prostor u Hrvatskoj, rekao je Damir Čargonja Čarli, koji je podsjetio da je Klub Jadran pokrenuo prije tri godine, odnosno u vrijeme EPK budući da se tada započela stvarati priča oko Art-kvarta Benčić.

galerija_ok_klub_jadran_damir_cargonja_carli__3_

- Očekivao sam da će zaživjeti čitav ovaj dio grada, međutim to se nije dogodilo, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog nekih drugih razloga, pa ćemo ovom pričom i galerijskim prostorom pokušati unijeti neki dodatni život u samu priču oko Art-kvarta Benčić i stvoriti novu publiku, pogotovo mlađu koja ne posjećuje ove institucije. Također, nadam se da ćemo uspostaviti suradnju sa svim okolnim institucijama, ovo je naš doprinos upravo tom procesu oživljavanja Art-kvarta Benčić. Čitavu ovu priču financira Novi turizam d.o.o., ni od koga nismo financirani, ovo je projekt tvrtke koja vodi naše ugostiteljske objekte na Kantridi i koja je do sada vodila Klub Jadran. Vidjet ćemo koliko ćemo izdržati, ovo je iznajmljeni prostor od PIK-a, uvijek tu postoji mogućnost da se i PIK proda u jednom trenutku, ali ako se to i dogodi mi ćemo pronaći novi prostor, kao što smo radili i do sada, nastavio je Čarli, pa zaključio:
- Šteta je da je Rijeka izgubila neke najbitnije galerijske prostore, u prvom redu tu mislim na Mali salon, što je po meni jako loše. Ovakvih nezavisnih galerijskih prostora praktički i nema ili su to nekakvi prilagođeni prostori tipa Filodramatice, ali nemaju tu prostornu kvalitetu za same izložbe i sve je to na neki način postalo jako površno, za razliku od prije dvadesetak godina, kada je situacija bila puno bolja. Zašto se to dogodilo niti meni nije jasno, ali nadam se da će ovo malo načeti čitavu tu priču i da ćemo uspjeti pokrenuti scenu da malo zaživi, a na neki način i instituciju Grada i svih ostalih da počnu malo promišljati kamo ide Rijeka i što ćemo s kulturom koja je danas i sastavni dio priče pretvaranja Rijeke u ozbiljnu turističku destinaciju. Ako ozbiljno i svakodnevno ne radimo na budućnosti Art-kvarta Benčić onda je to loše. Lijepo je imati zgrade, ali ako institucije u istima ne rade na stvaranju publike, u prvom redu stavljam mlade, ako međusobno ne komuniciraju, ne promišljaju zajednički i vanjske prostore samog art kvarta tako i cijelog kvarta Brajda pa i prostore poput recimo paviljona na tržnici, željezničkog kolodvora, lučkih skladišta „Metropolis“… onda je to veliki problem, rekao je Damir Čargonja Čarli.

Prostor Galerije O.K. neće se koristiti samo kao izložbeni, bit će to svojevrsni multimedijalni centar u kojem će se 25. svibnja održati promocija knjige poezije Sandre Holetić, pjesnikinje iz Novog Vinodolskog, 1. lipnja odražat će se promocija nove knjige poznatog zagrebačkog pjesnika Žarka Jovanovskog, a 23. lipnja bit će izložba Slavena Tolja, dubrovačkog umjetnika i bivšeg ravnatelja MMSU-a Rijeka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...