[VIDEO] pjesmaRIca: Kultna riječka pjesma "Ogledala su oko mene" dobila je novo glazbeno ruho

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 05.05.2022

OGLEDALA_SU_OKO_MENE_07

Novu verziju nose solisti, mlade glazbene nade Medea Market Sindik i Sergej Božić, uz pratnju zbora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke.

Rijeka - Krajem prošle godine iz Rijeke je stigao jedinstveni glazbeni projekt "pjesmaRIca", album na kojem su obrade trineast kultnih riječkih pop i rock pjesama, u izvedbama zborova i solista osnovnih i srednjiih škola s područja Rijeke i okolice.

Začetnica "pjesmaRIce" i njezina izvršna urednica je Jelena Fabijan, koja je ovim projektom udružila škole Rijeke i okolice, i koje su zajedničkim snagama ostvarile bolju vlastitu glazbenu budućnost, i ostavile vrijedan trag budućim glazbenim generacijama. "pjesmaRIca" je nastala suradnjom priznatih glazbenika, instrumentalista, nagrađivanih profesora i mentora, a također, uvrštavanjem matrica svih trinaest pjesama, projekt je predan novim generacijama i profesorima glazbene kulture te zborovođama Rijeke, ali i ostatka Hrvatske. Tako je za "pjesmaRIcu 2" najavljena suradnja s vukovarskom osnovnom školom Mitnica. Za svih 13 pjesama raspisani su novi aranžmani koje je dječjim glasovima vrhunski prilagodio Darko Terlević (The Siids, Morso), u čijem studiju je materijal i snimljen, i koje je masterirao Matej Zec (GIS studio).

pjesmaRIca_-_cover_Mladen_Stipanovic

Projekt je ostvaren uz pomoć Odjela za kulturu Grada Rijeke, a dosad objavljene 'Kad noć padne na grad', 'Nebo', 'Kolačići' i 'Učinimo nešto', pjesme su koje su uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja dobile i svoje spotove s potpisom Riječanina Bojana Kukuljana (Neon studio). Novim singlom i ekranizacijom sada predstavljaju suvremenu verziju pop rock evergreena grupe Ogledala, 'Ogledala su oko mene'. Zadovoljstvo učinjenim podijelio je i njihov nekadašnji bubnjar i glavni vokal Leo Rumora:

"Lijepo je znati da je naša pjesma ostavila neki trag i da se još dan danas vrti i sviđa nekim novim, mladim glazbenim snagama. Ova verzija pjesme i spot samo su potvrda koliko naš grad ima talentiranih i odličnih mladih glazbenika i pjevača! Hvala Vam u ime svih Ogledala!"

Novu verziju nose solisti, mlade glazbene nade Medea Market Sindik i Sergej Božić, uz pratnju zbora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, o kojem mentorica i voditeljica proteklih 10 godina, profesorica Doris Kovačić kaže:

"Mješoviti zbor SGŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka obavezan je nastavni predmet za učenike teorijskog smjera, klavira, gitare, harfe, mandoline i solo pjevanja, zbor prati sva važnija događanja u školi, nastupa na školskim i izvanškolskim koncertima, sudjeluje na natjecanjima. U programu su skladbe svih stilskih razdoblja i žanrova, a posebna se pozornost poklanja vrijednim umjetničkim zborkim djelima te radu na vokalnoj tehnici i izobrazbi učenika. Mješoviti zbor osvojio je niz nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima zborova. Kroz povijest su ga vodili mnogi renomirani pedagozi i umjetnici kao što su Josip Kaplan, Aleksandra Matić, Darko Đekić i drugi."

OGLEDALA_SU_OKO_MENE_71

Osvježeni aranžmani i produkcija s potpisom Darka Terlevića, u snažnim i iskrenim solističkim izvedbama dvoje talentiranih mladih ljudi, pjesmu 'Ogledala su oko mene' dovela su u aktualna vremena, a svima uključenima stvorile jednu posebnu životu priču.

"Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo sudjelovati u projektu "pjesmaRica" i obraditi stari riječki rock hit grupe Ogledala. S obzirom da su uz mog prijatelja Sergeja i mene, pjesmu i spot snimali i ostali kolege iz škole, dobre atmosfere i smijeha nije nedostajalo. Uvijek mi je zadovoljstvo raditi s profesionalnim i kreativnim ljudima jer se od njih može jako puno naučiti, a jedna od njih je i naša profesorica Doris Kovačić koja nam je puno pomagala i pazila da svaki detalj bude na svom mjestu. Sretna sam što nam baš ovaj projekt ostaje kao jedna lijepa uspomena iz srednjoškolskih dana." - kaže Medea, a Sergej je također ispričao svoje dojmove:

"Projekt "pjesmaRica" je hvale vrijedno događanje koje je pravo osvježenje na riječkoj sceni. Ponosan sam što sam s kolegama sa zbora iz glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov pod mentorstvom prof. Doris Kovačić dio ovog pozitivnog događanja. Poznata riječka rock scena dobila je novi, moderniji izričaj. Veseli me što smo moja prijateljica Medea i ja dali svoj doprinos i pjesmu 'Ogledala su oko mene' otpjevali na drugi način od originala uz odličnu zborsku pratnju i budno oko i sugestije prof. Kovačić. Veliko je zadovoljstvo bilo raditi sa svima u timu "pjesmaRice", od snimanja pjesme do snimanja spota. Vjerujem da nam je svima sudjelovanje u projektu lijep moment i super uspomena."

VIDEO

Nit vodilja cijelog projekta želja je za osvježenjem riječke rock baštine, a najbolje za to upravo su mlade generacije zborova osnovih i srednjih škola koje su dale veliki doprinos približavanju njihovoj i mnogim drugim generacijama, povijest riječke rock i pop glazbe.

"Radeći aranžmane starih pjesama uz koje smo odrastali, mogu reći da sam imao veliki respekt i odgovornost. Htio sam napraviti nešto što neće biti tipično dječji album jer, ipak, to i jesu pjesme za odrasle. Djeca su svojom energijom osvježila i dignula cijelu priču na jedan novi level. To više mi je drago što je projekt prepoznat i od kritike i publike." - ispričao je producent Darko Terlević.

"pjesmaRIca" je unikatan projekt na domaćoj glazbenoj sceni kojeg su prepoznali mnogi, a pohvale s razniih strana itekako su dobar poticaj za širenje ove motivirajuće i perspektivne glazbene priče.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...