[VIDEO] Predstavljen CD „Canzonette fiumane…Ricordando“ kojim se ističe fijumanska kultura

Autor: Marina Pauletić 21.09.2023

canzonette_fiumane_ricordando__3_

Cilj talijanske zajednice je uvrstiti fijumanski dijalekt na listu hrvatske nematerijalne baštine.

Rijeka – Jučer je u svečanoj dvorani Zajednice Talijana Rijeka predstavljen prvi nosač zvuka „Canzonette fiumane…Ricordando“, koji sadrži pjesme izvedene na prvom festivalu Canzonette fiumane održanom u lipnju 2022. godine. Ovaj hvalevrijedan projekt kojim se nastoji sačuvati fijumanski dijalekt od zaborava dio je inicijative njegovog uvrštavanja na hrvatsku listu nematerijalne kulturne baštine.

canzonette_fiumane_ricordando__2_

Cilj izdavanja ovoga CD-a je približiti fijumanski dijalekt i onim građanima Rijeke koji nisu njegovi govornici te koji nisu upoznati s radom Zajednice Talijana. Također, Melita Sciucca, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka, naglasila je koliko je važno prenositi dijalekt na buduće naraštaje, s obzirom da je to jedini način da se on očuva.

canzonette_fiumane_ricordando__1_

Pjevačica Nevia Rigutto jedna je od prvih osoba koja je predložila organiziranje manifestacije u čast fijumanskog. „ CD „Canzonette Fiumane“ predstavlja fijumansku kulturu za koju je lijepo da se čuje i izvan talijanske zajednice. Presretna sam što se ovo ostvarilo!“, kazala je Rigutto.

Čitavu izjavu poslušajte u video prilogu ispod.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...