[VIDEO/FOTO] 32.JazzTimeRijeka festival: Aldo Foško Collective i Rambo Amadeus otvorili večernje koncerte na Trsatskoj gradini

Autor: Nikola Cvjetović 26.05.2023

Aldo_Fosko_Collective_Rambo_Amadeus__27_

U nastavku donosimo veliku fotogaleriju i dva video priloga...

Rijeka - Nakon jutarnje uvertire i nastupa Filip Flego Quarteta večernji program 32. izdanja međunarodnog jazz festivala JazzTimeRijeka donio je nastupe Aldo Foško Collectiva i Rambo Amadeusa.

Aldo_Fosko_Collective_Rambo_Amadeus__5_

Foško i njegov Collective njeguju moderan jazz izričaj, obojan eklekticizmom i utjecajima koji nadilaze tipične žanrovske konvencije, a posebno ga inspirira fenomen slobodne improvizacije. Na jučerašnjem nastupu publika je premijerno imala prilike poslušati materijal s novog albuma “This One Time”. Svjetski mega car Rambo Amadeus aka Antonije Pušić nastupio je sa svojim triom kojeg uz njega čine Saša Ranković - bubnjevi i Vojno Dizdar - klavijature. U svom standardnom stilu, red svirke red priče, Rambo je publici priuštio sjajan set svojih kultnih pjesama, koje već duže vremena izvodi u slobodnoj improvizaciji, u potpuno drugačijem fahu nego što su zabilježene na studijskim izdanjima.

VIDEO

Današnje jutro donijelo je nastup Nardis Tria, a večernji sati rezervirani su za predstavnike novog talijanskog jazza, XYQuartet te Robert Mikuljan Quintet. XYQuartet osnovan je 2011. godine i od tada su objavili četiri albuma, nastupili na brojnim koncertima i vodećim talijanskim jazz festivalima. U nastupima, koji naglašavaju stalnu ravnotežu između improvizacije I kompozicije, možemo čuti različite utjecaje, od suvremenog jazza do minimalizma, elektronike i prog utjecaja. Sve ti elementi stapaju se u osebujni i jedinstveni zvuk XYQuarteta kojime grade svoju priču na međunarodnoj glazbenoj jazz sceni.

VIDEO

U subotu 27.svibnja njemački gitaristički virtuoz Joscho Stephan sa svojim gypsy swing triom. Joscho Stephan jedan je od onih glazbenika koji svojim instrumentom oblikuju moderni gypsy swing. Svojim autentičnim tonom, harmonijskom finoćom i osjećajem za ritam, uz tehniku sviranja koja oduzima dah, Stephan je zaslužio svoj status na međunarodnoj gitarističkoj sceni. Uz interpretacije poznatih klasika žanra, Joscho Stephan se iz mnoštva izdvaja kombiniranjem gypsy swinga s latino glazbom, klasikom, pa čak i rockom.

pocket icon

32.JazzTimeRijeka festival: Aldo Foško Collective i Rambo Amadeus otvorili večernje koncerte na Trsatskoj gradini

Više sa portala torpedo.media ...