[VIDEO/FOTO] U Galeriji Kortil otvorena izložba 'Čuvar kvarnerske baštine / Bernardin Modrić – Patristika Fluminensia'

Autor: Nikola Cvjetović 13.09.2022

otvorenje_izlozbe_cuvar_kvarnerske_bastine_2022__4_

Otvorenje su prigodnim govorima obilježili Zora Modrić, Ivan Šarar i Damir Komnenović, a što su poručili donosimo u priloženom video isječku.

Rijeka - Emotivno je sinoć bilo u galeriji Kortil na otvorenju izložbe posvećene Bernardinu Modriću pod nazivom 'Čuvar kvarnerske baštine / Bernardin Modrić – Patristika Fluminensia'. Svojevrsni pretprogram ovogodišnjeg History film festivala kojeg je pokojni Modrić pokrenuo realiziran je zahvaljujući inicijativi voditeljice Galerije Kortil Jolande Todorović koja je izložbu osmislila uz pomoć ekipe HFF-a.

otvorenje_izlozbe_cuvar_kvarnerske_bastine_2022__26_

Uz plakate na kojim su sačuvana sjećanja suradnika i filmskih kolega i fotografije sa snimanja, montaža ili premijera, izložba uključuje izbor filmova Bernardina Modrića vezanih za značajne autore iz područja suvremene likovne umjetnosti i kulturne baštine: Az, Branko pridivkom Fučić (Branko Fučić), Fabrio (Nedjeljko Fabrio), Janko Polić Kamov ili Vitez crne psovke (Janko Polić Kamov), Vojotove štorije (Vojo Radoičić) i Opčinjen prostorom (Siniša Majkus). Otvorenje su prigodnim govorima obilježili Zora Modrić, Ivan Šarar i Damir Komnenović, a što su poručili donosimo u priloženom video isječku.

otvorenje_izlozbe_cuvar_kvarnerske_bastine_2022__13_

Izložba ostaje otvorena do 17. rujna, radnim ranom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je slobodan. Za kraj dodajmo da se večeras u riječkom Art-kinu otvara šesto izdanje History Film Festivala – međunarodnog festival povijesnih dokumentarnih filmova. U pet festivalskih dana publika će moći pogledati 22 dokumentarca iz službene selekcije i razgovarati s brojnim gostujućim autorima iz Hrvatske i svijeta. Ovogodišnji stručni međunarodni žiri čine hrvatski filmski redatelj Branko Schmidt, austrijska redateljica i televizijska urednica Beate Thalberg te Sandra Rančić, umjetnička direktorica Dok’n’ritam festivala iz Beograda.

Dvadeset i dva filma iz službene selekcije podijeljena su u tri tematska bloka: rat,trauma i politika, dokumentiranje kulture i filmovi o filmu.

VIDEO

Više sa portala torpedo.media ...