„Vidljive“: Promocija knjige Vlaste Delimar i performansi Mije Štark te Sonje Pregrad

Autor: Marina Pauletić 30.01.2024

nevidljive Foto: arhiva

Promociji knjige prethodi projekcija filma.

Rijeka - U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa izložbe „Vidljive“, održat će se 31. siječnja promocija knjige „Voćarska 5“ Vlaste Delimar, odnosno 1. veljače performansi umjetnica Mije Štark i Sonje Pregrad.

Promocija knjige i razgovor s autoricom održava se sutra u 18 sati u MMSU, a prethodi im projekcija filma „Diptih: iz ljubavi u ljubav“. Predstavljanjem će moderirati kustosica Ksenija Orelj.
Uvod u predstavljanje knjige je projekcija Vlastinog filma „Diptih: iz ljubavi u ljubav“. Film iz 2022. je vremeplov četredesetogodišnjim djelovanjem umjetnice, sastavljen iz dokumentarnih video-isječaka te fotografija umjetničkih radova, koje prati naracija same umjetnice i glazbena podloga Josipe Lisac i Laibacha.

Knjiga „Voćarska 5“ (MSU, Zagreb, 2023.) također je kolažnog karaktera, oblikovana kao autobiografska priča i mozaičan uvid u popularnu kulturu i umjetničku praksu osamdesetih godina. Pisana je iz prvog lica, emotivno i senzualno upadljiva, sentimentalna, ali i ironična, počesto spram umjetničkih i obrazovnih institucija, koje kako kaže autorica ‘kvare veselje’, a ‘nastavu nude na daljinski’. Voćarska 5 nudi živahno štivo o nastajanju umjetničkih radova, kreativnim krizama, erotskoj bliskosti i samoći. Vrt, kuhinja, ulica, povremeno i galerija, postaju protagonisti autoričinog djelovanja; prijateljske i ljubavne epizode opisuju se iz ženske perspektive, iz koje dobivamo i portrete tadašnjih aktera zagrebačke scene poput Grupe šestorice autora, kao i prijateljske i izlagačke kronike iz Rijeke i Beograda.

Vlasta_Delimar,_naslovnica_knjige_Vocarska_5

Performans koji će se održati 1. veljače započet će u 17 sati. Prva na redu je Mia Štark, „Zbornik pogleda: motrenje grada, zgrada, prirode i fasada“. Rad meandrira oko teme kako gledamo, slušamo, i primamo vizualne informacije bilo koje vrste. „Zbornik pogleda“ istovremeno je komentar, ali i prijedlog kako opreznije konzumirati informacije te podsjetnik da razne vizualne informacije kojima smo svakodnevno izloženi itekako utječu na nas.

Mia Štark je interdisciplinarna umjetnica rodom iz Osijeka. Diplomirala je pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te nakon toga završava i preddiplomski studij suvremenog plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Djeluje na području suvremene likovne i plesne prakse. Izražava se kroz medij crteža, grafike, suvremenog plesa, performansa i videa. Aktivno izlaže i djeluje u Hrvatskoj ali i dalje. 2022/2023 bila je jedna od šest odabranih umjetnika i umjetnica na Forecast Festivalu u Berlinu, gdje je razvijala rad “An Anthology of Glances” uz mentorsku podršku Ane Prvački. Sudjelovala je kao izvođačica u radu Tome Savić-Gecana “Untitled (Croatian Pavilion)” izvedenom na venecijanskom bijenalu 2022.

Mia_Stark_Zbornik_pogleda_foto_Alessandro_Fagioli Foto: Alessandro Fagioli

Nakon Mije Štark u 18 sati slijedi Sonja Pregrad, „Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu – ras/pakiravanje predmetnosti“.

Prostor je mišljen dvoznačno, kao izložba i kao izvedba, te se u njemu izvodi/izlaže devet objekata – rečenica ispisana na zidu, tinejdžerski dnevnik, predmeti posuđeni od publike, kazalište kao dispozitiv pažnje, referenca na rad Meeting Point Sanje Iveković, konfekcija kupljena u tvornici Kamensko u stečaju, izvedba kao predmet sačinjen od vremena i su- prisutnosti tijela, šećer u kocki, te ples kao predmet.

Karnevalski šator dobitnik je priznanja na 26. slavonskom biennalu, te je dosad izvođen u Berlinu, Zagrebu, Osijeku, Teheranu i Skoplju.

sonja_pregrad

Sonja Pregrad je plesna umjetnica. Bavi se (ne)materijalnošću plesa i koreografijom odnosa. U njenom radu ples je uvijek mišljen kao kontekstualizirana i relacijska gesta.

Od 2005. autorica je brojnih predstava, multimedijalnih radova te suradničkih projekata produciranih u Hrvatskoj, Njemačkoj, Slovačkoj te Italiji. Radovi su joj prezentirani na festivalima te u kazalištima i galerijama diljem Europe i šire.

Suorganizatorica je kolektiva koji vodi program Antisezona pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Jedna je od su-osnivačica i organizatorica festivala Improspekcije.

Višestruka je dobitnica Nagrada hrvatskog glumišta, strukovnih nagrada te posebnog priznanja 26. slavonskog biennala za ‘Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu’. Surađivala je sa Sanjom Iveković, Meg Stuart, Borisom Charmatzom, i brojnim domaćim i međunarodnim umjetnicima.

Svi programi održavaju se u sklopu programa izložbe „Vidljive“.

Podrška projektu daju Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...