Vodstvo umjetnice Petre Mrše kroz izložbu „Igre koje slijedimo, igre koje stvaramo“ u Galeriji Filodrammatica

Autor: Marina Pauletić 07.02.2024

petra_mrsa_foto_igor_brautovic Foto: arhiva (snimio: Igor Brautović)

Ulaz na izložbu i sudjelovanje u vodstvu su besplatni.

Rijeka - Udruga Drugo more poziva sve zainteresirane posjetitelje na vodstvo izložbom „Igre koje slijedimo, igre koje stvaramo“, koje će umjetnica i autorica izložbe Petra Mrša održati ovog četvrtka, 8. veljače u 18 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka).

Koristeći različite medije (video, fotografija, zvuk, kostimi), umjetnica kroz predstavljene radove istražuje ljudsku sklonost igri i mašti, oslanjajući se na potencijal igre da omogući novo iskustvo stvarnosti.

Riječima Elene Apostolovski, „ljudska sklonost igri manifestira se kao slobodna aktivnost, istraživanje, ali i sustav pravila koji oblikuje ponašanje u određenom trenutku. Ova izložba obuhvaća osam radova koji istražuju različite vrste igara i nude različite perspektive o tome što igračko iskustvo može biti, propitujući dominantno shvaćanje igara, te očekivanja koja smo prema njima usvojili, kao i koju vrstu investicije smo naučeni uložiti. Igrama kreirani skup pravila dodiruje ideju stvaranja svjetova (world building), proširujući naše svakodnevno iskustvo. Razmatrane kao mehanizmi za oblikovanje (sub)svjetova, igre postaju moćna sredstva koja utječu na naše razumijevanje sebe i svijeta u kojem živimo.“

Petra Mrša (1985., Rijeka) diplomirala je fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti, sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Završila je poslijediplomski međunarodni umjetnički program WHW Akademija, te je 2020. bila nominirana za nagradu Radoslav Putar. Sudjelovala je na brojnim rezidencijama među kojima su MuseumsQuartier Wien, Cité internationale des arts, Pariz, CreArt Centar suvremene umjetnosti Bluecoat Liverpool. Imala je preko 20 samostalnih i 50 grupnih izložbi. Njezini su radovi izlagani na OSTRALE Biennalu (Njemačka), Museum Kunst+Wissen (Švicarska), FOTODOK (Nizozemska), Galerie L’inlassable (Francuska) i mnogim drugima. Djela joj se nalaze u nekoliko muzejskih i galerijskih zbirki. Radi kao asistentica iz fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Ulaz na izložbu i sudjelovanje u vodstvu su besplatni. Izložbu je do 8. veljače moguće posjetiti svakim danom od 11 do 13 i od 17 do 20 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...