Započeo 28. Međunarodni filmski festival malih scena – tema ljudska prava s naglaskom na prava žena

Autor: Marina Pauletić 03.05.2023

hkd_festival_malih_scena-73086

Festival je večeras otvoren predstavom „Genijalna prijateljica“ zagrebačkog HNK-a, u režiji redateljice Marine Pejnović.

Rijeka – U riječkom je HKD-u na Sušaku danas započeo 28. Međunarodni filmski festival malih scena koji će trajati sve do 9. svibnja, a sve će se predstave odigrati upravo ondje. Selektor programa Jasen Boko odabrao je sedam predstava koje, osim iz naše zemlje, stižu i iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Poljske.

Festival je večeras otvoren predstavom „Genijalna prijateljica“ zagrebačkog HNK-a, u režiji redateljice Marine Pejnović, a predstavi je prethodilo otvorenje izložbe „Lice, maske, rekviziti: Shakespearov svijet u poljskim kazališnim plakatima“ u Galeriji Kortil. Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja.

hkd_festival_malih_scena-81205

Inače, glavna su tema ovogodišnjeg festivala ljudska prava s naglaskom na ženska prava o kojima je riječ u većini predstava koje će biti na repertoaru.

Sutra, 4. svibnja odigrat će se poljska monodrama „Lear“ prema djelu Williama Shakespeara Teatra Stary iz Lublina, a koju je režirao Janusz Oprynski. Petak, 5. svibanj rezerviran je za predstavu „Pristanak“ beogradskog Ateljea 212, režisera Nebojše Bradića. HNK Split dolazi u subotu, 6. svibnja, s predstavom „55 kvadrata“, a u nedjelju, 7. svibnja održat će se „Posljednja djevojčica“ režisera Kokana Mladenovića te u izvedbi Kazališta Kosztolány Dezso iz Subotice.

hkd_festival_malih_scena

U ponedjeljak, 8. svibnja odigrat će se predstava „Tramvaj zvani želja“ redateljice Lenke Udovički i u koprodukciji Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF Festivala. Posljednjeg dana festivala, 9. svibnja, bit će prikazana predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“ u režiji Ivana Plazibata te u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...