Započeo 29. Međunarodni festival malih scena Rijeka

Autor: Marina Pauletić 07.05.2024

29_medunarodni_festival_malih_scena

Umjetnička direktorica Festivala je Edita Karađole Šegvić.

Rijeka - 29. Međunarodni festival malih scena Rijeka otvoren je predstavom „Ožalošćena porodica“ zagrebačkog Kazališta Kerempuh, u režiji Ivana Plazibata. Selektor Jasen Boko odabrao je osam predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Austrije.

U sklopu pratećeg programa u atriju HKD-a na Sušaku, od 6. do 11. svibnja postavljena je izložba Goran Merkaš – Kazališni plakat, izložba u suradnji s HNK u Varaždinu na kojoj je predstavljeno 29 kazališnih plakata. Festivalski žiri ove godine čine: Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba; Bojan Munjin, kazališni kritičar iz Zagreba; Katerina Kocevska, dramska glumica iz Skoplja, dok je voditelj okruglih stolova i ove godine kazališni kritičar Igor Ružić. Članovi žirija medijskog pokrovitelja za nagradu „Mediteran„ Novog lista su Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Ervin Pavleković. U ime organizatora, uzvanike i gledatelje, vjerne pratitelje Festivala pozdravila je Umjetnička direktorica Festivala Edita Karađole Šegvić, a u ime Grada Rijeke zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan naglasivši kako su na festivalu tijekom svih proteklih godina nastupali mnogi veliki, iznimni dramski ansambli te igrale predstave nekih od najcjenjenijih kazališnih redatelja u Europi.

Festival svojom kvalitetom smješta naš grad na kazališnu kartu Europe i čini Rijeku centrom dramske umjetnosti i kvalitete, baš kao što je zamislio i ostvario osnivač i utemeljitelj ovog Festivala, Nenad Šegvić, rekla je Krpan.

U ime Ministarstva kulture i medija otvorenju Festivala nazočila je Načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Irena Kregar Šegota.

Festival se nastavlja dramom L. Kirkwooda “Djeca”, Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, Slovenija. Na na programu su još predstave Ionesco: “Ćelava pjevačica”, u režiji Jagoša Markovića, Centar za kulturu Tivat, Crna Gora, A.P. Čehov: “Višnjik”, Režija: Danielle Fend Strahm, Café Fuerte, Hittisau, Austrija, Šoban: “Zbilja”, Režija: Tomislav Šoban, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Đ. Čilić: “Fafarikul”, Režija: Ivan Planinić, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Adams: “Gidionov čvor”, Režija: Selma Alispahić, MESS – Intermezzo – Pozorište mladih Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Sofoklo: “Edip”, Režija: Vito Taufer, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd, Srbija.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...