Senat Sveučilišta u Rijeci održao svoju 35. sjednicu – Počasni doktorat prof.dr.sc. Draženu Prelecu

Senat Sveučilišta u Rijeci održao svoju 35. sjednicu – Počasni doktorat prof.dr.sc. Draženu Prelecu

Arhiva

Profesor Prelec u svojoj izvanrednoj karijeri povezuje tri naizgled vrlo različite znanosti – psihologiju, ekonomiju i neuroznanost. Početak njegove karijere poklapa se s početcima bihevioralne ekonomije, koja koristi spoznaje o društvenim, kognitivnim i emotivnim fenomenima u utjecaju na ekonomsko ponašanje društva te utjecaju pojedinca na ekonomsko odlučivanje.

Rijeka – Senat Sveučilišta u Rijeci je na svojoj 35. sjednici donio odluku kojom se profesoru ekonomije, psihologije te neuroznanosti prof. dr. sc. Draženu Prelecu dodjeljuje počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci zbog posebnog doprinosa od trajnog značaja razvoju znanosti. Dražen Prelec rođen je 1955. godine u Zagrebu. Završio je studij primijenjene matematike na Sveučilištu Harvard, gdje je zatim doktorirao eksperimentalnu psihologiju. Nakon doktorata dobio je prestižnu stipendiju Junior Fellow na Harvardu u trajanju od tri godine, a zatim radio na Harvardskoj poslovnoj školi. Godine 1991. prelazi na prestižni MIT (Massachusetts Institute of Technology), na kojem danas drži čak tri profesorske pozicije: na Sloan School of Management, na Odsjeku za ekonomiju te na Odsjeku za kognitivne znanosti i znanosti o mozgu. Profesor Prelec u svojoj izvanrednoj karijeri povezuje tri naizgled vrlo različite znanosti – psihologiju, ekonomiju i neuroznanost. Početak njegove karijere poklapa se s početcima bihevioralne ekonomije, koja koristi spoznaje o društvenim, kognitivnim i emotivnim fenomenima u utjecaju na ekonomsko ponašanje društva te utjecaju pojedinca na ekonomsko odlučivanje.

U nastavku sjednice donesena je odluka o dodjeli priznanja počasni profesor (honoris professor) Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Mati Knezu, nastavniku i znanstveniku iznimnog međunarodnog ugleda. Prof. dr. sc. Mato Knez je već dulje prepoznat kroz izuzetan doprinos u istraživanjima i funkcionalizaciji hibridnih materijala, nanomaterijala i biomaterijala te njihovih primjena te posebno razvoju i primjenama metoda depozicije atomskih i molekularnih slojeva. Trenutno je nositelj najviših istraživačkih dužnosti na Institutu CIC NanoGune iz San Sebastijana, Španjolska.

Senat Sveučilišta u Rijeci potvrdio je prvi izbor u zvanje redovite profesorice dr. sc. Dijani Dominis Prester s Odjela za fiziku, dr. sc. Anamari Petranović s Pravnog fakulteta u Rijeci te dr. sc. Alemki Šegoti s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Senat je donio prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta Sveučilišta u Rijeci za javnu raspravu, a vezano uz postupak za izbor rektora. Javna rasprava bit će otvorena na mrežnim stranicama Sveučilišta do 20. prosinca 2019. godine.

Povodom 50. obljetnice osnutka i djelovanja u znanstvenom području tehničkih znanosti, znanstvenom polju: Građevinarstvo, dodjeljuje se Povelja Sveučilišta u Rijeci Građevinskom fakultetu u Rijeci, a za postignute rezultate u znanstvenoistraživačkoj i visokoučilišnoj nastavnoj djelatnosti te za doprinos svekolikom razvoju Sveučilišta u Rijeci.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!