Serija umjetničkih intervencija u javnom prostoru: Filmsko-glazbeni start nove Spajalice @ Rijeka

Serija umjetničkih intervencija u javnom prostoru: Filmsko-glazbeni start nove Spajalice @ Rijeka

The Psychedelic Cinema Orchestra

Program novog izdanja Spajalice 3. srpnja donosi projekt Damira Stojnića 1:1, koji će fosforescentnom trakom u omjeru 1:1 iscrtavati riječke „aveti prošlosti“.

Rijeka – Koncertom Psychedelic Cinema Orchestra u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti započela je još jedna Spajalica – serija umjetničkih intervencija u javnom prostoru Rijeke. Projekt je to riječkog MMSU-a koji podržava performativne i participativne radove, urbane intervencije i outdoor instalacije čija se publika – korisnici ili pak sudionici, ne mogu unaprijed predvidjeti. Ovogodišnja Spajalica, pod kišobranom Ljeta u prijestolnici, u riječke javne prostore zalazi od 29. lipnja do 15. srpnja.

Sinoćnje posjetitelje MMSU-a u Spajalicu je uveo The Psychedelic Cinema Orchestra, audio-vizualni projekt kojeg čine američki glazbenici Ken Winokur (Alloy Orchestra), Jonathan LaMaster (Cul De Sac) i Dana Colley (Morphine). Projekt je nastao kao suradnja multimedijalnih umjetnika Ken Brown a i Ken Winokura, s idejom da se revitaliziraju filmovi na super osmici koje je Ken Brown napravio u periodu od 1967. do 1969. godine, za projiciranje tijekom nastupa bendova u klubu The Boston Tea Party koji je predstavljao važan dio psihodeličnog pokreta. Nastup u Rijeci bio je dijelom njihove prve Europske turneje, u okviru koje nastupaju zajedno sa zagrebačkim instrumentalnim sastavom Šumovi protiv valova. Glazbenu podlogu filmovima Ken Browna u riječkom MMSU-u uživo je izvela peteročlana glazbena postava: Ken Winokur, Jonathan LaMaster, Hrvoje Nikšić, Ivan Čadež  i Hrvoje Radnić.

Program novog izdanja Spajalice 3. srpnja donosi projekt Damira Stojnića 1:1, koji će fosforescentnom trakom u omjeru 1:1 iscrtavati riječke „aveti prošlosti“, 6. srpnja propjevati će podvožnjak kod riječke tržnice pomoću audio instalacije Singing Tunnels Hakana Lidboa, a na parkiralištu kod bivšeg Ivexa, Delta 5, 15. srpnja postavit će se svjetlosna instalacija Jednakost nije privilegija Sare Pavičić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }