Šest novih slučajeva zaraze koronavirusom u našoj županiji, dolaze iz svih dijelova regije

Od danas, brisevi pacijenata koji su zaprimljeni u KBC-u Rijeka zbog sumnje od zaraze korona virusom mogu se obrađivati u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Rijeka – Broj osoba zaraženih koronavirusom značajno je skočio tijekom protekla 24 sata. Prema službenim informacijama, u subotu je u Hrvatskoj bilo ukupno 168 zaraženih osoba, od čega je 5 osoba ozdravilo. No, brojka se konstantno povećava, a na području Primorsko-goranske županije potvrđeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna od novozaraženih osoba nije stanovnik Primorsko-goranske županije, ali je ovdje medicinski zbrinut, dok ostalih pet dolazi iz različitih dijelova naše regije, što dodatno potvrđuje nužnost strogog pridržavanja propisanih izolacijskih mjera.

Od danas, brisevi pacijenata koji su zaprimljeni u KBC-u Rijeka zbog sumnje od zaraze korona virusom mogu se obrađivati u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Naime, do sada su se svi brisevi slali na obradu u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a rezultati su se čekali duže nego što će to biti slučaj sada kada ovaj zadatak preuzima ovaj laboratorij. Po potrebi će se uzeti uzorak i u realnom, vrlo kratkom vremenu moći će se napraviti dijagnostika, poručuju riječki epidemiolozi.

Zavod je logistički povezan s bolničkim sustavom, sve se radi kompatibilno sa zajedničkim ciljem da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom.

Također, u suradnji Doma zdravlja PGŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ uspostavljen je rad izdvojene lokacije za dodatni kontakt s osobama sa sumnjom na infekciju korona virusom, ali i osobama koji žele više informacija o tom javnozdravstvenom problemu. Radi se o svojevrsnom punktu za savjetovanje svima izuzev pacijenata kojima je određena samoizolacija, kapacitetu koji se nalazi na lokalitetu uz zgradu koju dijele NZZJZ i Dom zdravlja PGŽ u šatoru koji će dodatno biti opremljen kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze između osobe koja ima potrebu za zdravstvenom zaštitom i zdravstvenog osoblja koji će biti u tom prostoru, specijalist epidemiolog i medicinska sestra prvostupnica sestrinstva.

Rad ovog kapaciteta planiran je od 8 sati ujutro do 20 sati navečer, a uspostavljen je i dodatni telefon na koji se mogu javiti svi zainteresirani građani nakon što su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom 091 241 82 15 .

Pod zdravstvenim nadzorom, prema informacijama epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, do sada je bilo ukupno 1.663 osobe od kojih je više od 500 izašlo iz izolacije.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!