Šesti Periskop: Od sola, dueta, grupnih koreografija do filmske večeri

Program koji za širu javnost počinje u ponedjeljak, 30. kolovoza, odvijat će se na tri festivalske lokacije – Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te Omladinskom kulturnom centru Palach

Rijeka – Šesto izdanje Periskopa, festivala suvremenog plesa i novog cirkusa, koji je cirkuskom rezidencijom Natalije Pintarić započeo ovog utorka, 24. kolovoza, donosi šest predstava te popratni edukativni i filmski program. Program koji za širu javnost počinje u ponedjeljak, 30. kolovoza, odvijat će se na tri festivalske lokacije – Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te Omladinskom kulturnom centru Palach – najavile su producentice i selektorice festivala Tajana Josimović i Ivana Kalc.

„Ovogodišnji program odlučili smo napraviti putem otvorenog poziva i imali smo zaista vrlo dobar odaziv. Pristiglo nam je preko 30 prijava, što pokazuje da je hrvatska plesna scena vrlo produktivna i zaista nije bilo lako napraviti ovogodišnju selekciju.“ rekla je Ivana Kalc te dodala „Predstave koje su uvrštene u ovogodišnji program Periskopa tematiziraju ljudske odnose i pitanje zajedništva, bave se osobnim iskustvima i individualnošću, što mi se čini da su bitne teme u ovo pandemijsko doba. Imamo raznih formata predstava, od sola, dueta i grupnih, većih koreografija, a kao i svake godine, i ovaj put podržavamo mlade umjetnike u sklopu kategorije Novi horizonti te lokalne riječke autore.“

Predstava Zagrebačkog plesnog ansambla „Gore“ u ponedjeljak, 30. kolovoza, u 20 sati otvorit će izvedbeni dio programa. Radi se o predstavi koja se bavi kolektivitetom koji čini šest plesačica. Njihova koreografija je kombinacija uličnog plesa, elemenata borilačkih vještina i životinjskih pokreta, kojim u ovoj predstavi tematiziraju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost. Izvedbu možete pogledati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Sljedeći dan na programu su dvije predstave. Lokalna autorica Anika Cetina u Filodrammatici u 18 sati će se predstaviti predstavom „Anna, Balla“ inspiriranom vlastitim sjećanjem na tragičan događaj iz 2009. godine kada je svjedočila smrti Riječanina Vitomira Jovičića Simkea na riječkom Kontu. Koreografiju, nastalu u sklopu studija na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, temelji na zamišljenim i pojedinačnim iskustvima žrtve, počinitelja i svjedoka. U 21 sat u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku svojim istraživačkim autorskim plesnim projektom „Individue(t)“ Periskopovoj publici će se predstaviti Lara Frgačić i Endi Schrotter. Izvođači predstavom nastoje prikazati prirodni fenomen odnosa moći do kojeg neizbježno dolazi u trenutku susreta dvaju bića, a koji je nezaustavljivo fluidan i višestruko iskaziv.

U četvrtak, 2. rujna, u Omladinskom kulturnom centru Palach izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma predstavit će se predstavom „Iskrenje: Duodrama za čovjeka i trapez“. Cirkuska predstava u kojoj su jedini protagonisti čovjek i trapez, bit će izvedena u dva termina – u 19 i 21 sat.

Petak je na Periskopu rezerviran za predstavu „Klown“. Radi se o multimedijalnoj plesnoj predstavi u kojoj izvođačica i autorica Matea Bilosnić (Zadarski plesni ansambl) utjelovljuje ulogu Klowna – meta-klauna koji propituje granicu između virtualnog i stvarnog svijeta. Predstava počinje u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Posljednji dan ovogodišnjeg Periskopa donosi predstavu „ROB3RTA“, treći u nizu solo radova plesačice i koreografkinje Roberte Milevoj koji se nastavlja na predstave „Roberta, Roberta“ (2010) i „Opet Roberta“ (2013). U okviru ovog projekta autoricu primarno interesira analiza kapaciteta vlastitog izvođačkog tijela. Predstava je zakazana za 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Popratni program bavi se cirkusom
Popratni program ovogodišnjeg Periskopa bavi se novim cirkusom – izvedbenom umjetnošću koja obuhvaća širok spektar vještina i umjetnosti, od klasičnijih vještina poput žongliranja, kontorcionizma, trapeza, akrobacija, klauniranja do kombinacija s lutkarstvom, glumom, suvremenim plesom, multimedijalnim projektima, glazbom.

Osim radionice „Mnoga lica trapeza“ pod vodstvom mentorice Ivane Pedljo (izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma), organizatori donose i filmsku večer Kino Cirkus u srijedu, 1. rujna, u OKC Palach. Bit će prikazana dva dokumentarna filma „Tout va bien“ (Émilie Desjardins/Pablo Rosenblatt) u 18 sati i „Sustav K.“ (Renaud Barret) u 20 sati. Prostor Plus, organizator šestog Periskopa, tijekom festivala na Cirkuskoj rezidenciji ugošćuje Nataliju Pintarić (Cirkorama), koja će tijekom gotovo dva tjedna raditi na svom prvom autorskom solo projektu „Raskrasit Mir / Oboji Svijet“ kojim istražuje lanac kao zračni rekvizit. Prezentacija njenog rada održat će se u subotu, 4. rujna, u 19 sati u Filodrammatici.

Cijena ulaznica za predstave u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku je 50 kuna (35 kn za učenike, studente, umirovljenike i polaznike radionica), a predstave u Filodrammatici i OKC Palachu 40 kuna (25 kn za učenike, studente, umirovljenike i polaznike radionica). Cijena festivalske ulaznice je 200 kuna.

  • Programi Prezentacija rada Natalije Pintarić i Kino Cirkus su besplatni. Za sve programe i festivalsku ulaznicu potrebna je prethodna najava/rezervacija na mail festival.periskop@gmail.com.

S obzirom da je program sjedeće prirode, organiziran je bez obveze predočenja EU digitalne COVID potvrde ili negativnog testa, a uz poštivanje svih preporuka i mjera HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Radi zaštite općeg zdravlja, svi se posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski, dok će se na ulazu provoditi preporučena evidencija posjetitelja.

Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa organizira udruga Prostor Plus, a financijski podupiru Ured za kulturu Grada Rijeke te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Hrvatski kulturni dom na Sušaku i Savez udruga Molekula podržavaju organizaciju festivala. Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura nova.

Više informacija pronađite na službenoj stranici festivala Periskop.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }