Sigurnosno stanje zadovoljavajuće usprkos povećanju kaznenih djela za 25 posto @ Rijeka

U sveukupnoj brojci kaznenih djela tri četvrtine čine djela iz općeg kriminaliteta, ponajviše provala, teških krađa i prijevara, no isto tako policija bilježi i velik postotak razriješenosti kaznenih djela, koji iznosi visokih 76 posto.

Rijeka – Stanje sigurnosti u Rijeci u 2017. godini ocijenjeno je zadovoljavajućim, nakon što je na gradonačelnikovom kolegiju podneseno policijsko izvješće.

Izvješće o stanju sigurnosti podnio je načelnik Sektora policije Policijske uprave primorsko-goranske Goran Gašpert, koji je iznio kako je na području grada Rijeke u 2017. godini u odnosu na godinu ranije zabilježeno povećanje broja ukupno evidentiranih kaznenih djela za 24,5 posto, smanjenje broja prometnih nesreća za 2,6 posto, smanjenjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira za 4,9 posto te smanjenje broja prekršaja iz ostalih zakona za 3,4%, kao i povećanje evidentiranih požara za 40,2 posto.

– U sveukupnoj brojci kaznenih djela tri četvrtine čine djela iz općeg kriminaliteta, ponajviše provala, teških krađa i prijevara, no isto tako policija bilježi i velik postotak razriješenosti kaznenih djela, koji iznosi visokih 76 posto, kazao je Gašpert.

Gašpert je istaknuo kako statistički podaci pokazuju povećanje kaznenih djela vezanih uz drogu ili gospodarstvo, ocijenivši kako se ne radi o rastu kriminaliteta, već o pojačanom radu policije koji je rezultirao većim brojem otkrivenih kaznenih djela.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ocijenio je sigurnosno stanje u Rijeci zadovoljavajućim, istaknuvši kako povećani broj kaznenih djela vezanih uz drogu te obiteljsko nasilje zahtjeva povećani angažman ne samo policije, svih nadležnih institucija i udruga, ali i čitavog društva.

Policija i Grad Rijeka surađuju na nizu projekata s ciljem povećanja sigurnosti u Gradu, od zajedničkih programa primarne prevencije rizičnog ponašanja djece i mladih preko osiguravanju javnog reda i mira do projekata koji se tiču sigurnosti prometa. Naime, u prometnim nesrećama protekle je godine stradalo devet osoba – dok je pet smrtno stradalo zbog alkohola i brzine, četiri osobe starije životne dobi nastradale su pri prelasku ceste.

S ciljem podizanja razine sigurnosti, odabrano je deset pješačkih prijelaza, na kojima je postavljena bolja javna rasvjeta, LED rasvjeta na kolnik te kvalitetnija vertikalna i horizontalna signalizacija. Tako su sada sigurniji pješački prijelazi na Novoj cesti kod toplane, u Strossmayerovoj ulici kod Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, potom pješački prijelaz na Rivi 10 te prijelaz pored benzinske pumpe INA-e u Osječkoj ulici.

Pozvavši građane – pješake i vozače – da se pridržavaju prometnih pravila i na taj način pridonesu sigurnosti u prometu, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako će se i dalje nastaviti s kvalitetnijim osvjetljenjem pješačkih prijelaza. Kako na protočnost, a posljedično i sigurnost u prometu uvelike utječu i nepropisno zaustavljena vozila, osim kroz suradnju policije i Prometnog redarstva, Grad će problem nastojati riješiti postavljanjem nadzornih kamera na nekoliko lokacija. Kamere, koje bi služile kao upozorenje, ali i način kažnjavanja nesavjesnih vozača, trebale bit biti postavljanje do kraja godine.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!