Simpozij o dugoročnim posljedicama bolesti COVID-19 – novo i neistraženo područje

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić: Kao zdravstveni djelatnici, nastavnici i znanstvenici, u potpunosti razumijemo zabrinutost dijela građana vezanu za epidemiološku situaciju, a najbolji odgovor je nastavak predane borbe zdravstvenog sustava temeljen na znanju.

Rijeka – „Post-COVID era: novo i nepoznato područje” dvodnevni je znanstveni skup kojeg u povodu Svjetskog dana zdravlja 7. i 8. travnja 2021. godine organiziraju Odjel za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci i KBC Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija te riječki ogranak Hrvatskog liječničkog zbora. Organizatori očekuju više od 400 sudionika iz zemlje i inozemstva, a uz liječnike sudjeluju i stručnjaci iz područja sestrinstva koje je svoju važnost  pokazalo i tijekom COVID pandemije.

Skup će se baviti nizom aktualnih tema iz područja infekcije SARS-CoV-2 virusom, a fokus je stavljen na one do sada najslabije istražene: zdravstvene posljedice i tijek bolesti nakon rane faze. Naglasak će biti na novostima iz područja biologije virusa, a razmatrat će se i teme vezane uz promjene koje se razvijaju na plućima s posebnim osvrtom na suvremene metode u dijagnostici i praćenju. Na skupu će se govoriti i o širokom spektru komplikacija i posljedica koje COVID-19 ostavlja na kardiovaskularni sustav te na mozak i periferne živce.

“U trenutku kada naš život u svim segmentima definiraju okolnosti novog vala COVID-pandemije, a što se posebno odnosi na organizaciju i svakodnevni rad u zdravstvu, upravo ovakav skup ima iznimno značenje. Kao zdravstveni djelatnici, nastavnici i znanstvenici, u potpunosti razumijemo zabrinutost dijela građana vezanu za epidemiološku situaciju, a najbolji odgovor je nastavak predane borbe zdravstvenog sustava temeljen na znanju. U skladu s navedenim, ovaj znanstveni skup dolazi u pravo vrijeme. Bolest uzrokovana SARS-CoV-2 je za našu civilizaciju novost, svjedočimo da ona iskazuje trajne promjene tijeka i karaktera, a prikaz podataka iz najnovijih istraživanja i njihova primjena u praksi naš su najsnažniji alat u borbi s epidemijom. Zahvaljujemo HAZU na zajedničkoj organizaciji te svim kolegama predavačima i drugim sudionicima. Iznimno nas veseli odličan odaziv kolega koji potvrđuje visoki interes za najavljene teme, ali i jamči praktičnu primjenu najnovijih spoznaja u svakodnevnom radu”,  poruka je predsjednika Organizacijskog odbora skupa prof. Alena Ružića.

Predsjednik Znanstvenog odbora skupa, akademik Daniel Rukavina, uoči simpozija je naglasio da je Odjel za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci do sada organizirao 70 znanstvenih skupova i već šest godina sustavno promovira poruku da znanost mora ući u sve pore društva, posebno u situacijama kada je ono ugroženo. “Stoga smo i u ranoj fazi razvoja COVID-19 pandemije u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, KBC-om Rijeka i Medicinskim fakultetom već u jesen 2020. osmislili šest znanstvenih međunarodnih skupova koji su raspravili sve aspekte pandemije COVID-19. Time smo doprinijeli lakšem suprotstavljanju izazovima pandemije, ali s vremenom smo postali svjesni i dugoročnih posljedica koje izaziva COVID-19 bolest. To je zahtijevalo da naš fokus usmjerimo na dugoročne posljedice COVID-a, kako bismo se osposobili i za njih. KBC Rijeka bio je prva klinička ustanova u nas koja je već prije nekoliko mjeseci osnovala poseban odjel za sustavno praćenje i prevenciju tih posljedica i već je stekla značajna organizacijska i klinička iskustva”, kazao je akademik Rukavina.

“Simpozij o dugoročnim posljedicama bolesti, koje sada sve više upoznajemo, sedmi je simpozij o COVID-u, a cilj mu je zdravstveni sustav pripremiti za post-COVID eru. Skup će ojačati ne samo naš potencijal za odgovor na pandemiju, već i međunarodnu kompetenciju naših znanstvenika. Ovakvi skupovi su nam i prigoda za razvoj i priključenje svjetskim trendovima u znanosti, što je i iskorak u našem približavanju najrazvijenijim društvima. U svijetu globalizacije, kojem smo svjedoci i sudionici, izazovi poput ove pandemije će biti prije pravilo nego iznimka, a znanost je onaj alat koji nam omogućuje najbolji odgovor na izazove”, ističe akademik Rukavina u najavi skupa “Post-COVID era: novo i neistraženo područje”.

U dvodnevnom programu predavači su i Pero Lučin, Vanda Juranić Lisnić, Martina Pavletić, Alen Protić, Ljiljana Bulat Kardum, Igor Barković, Melita Kukuljan, Snježana Juričić, Morana Magaš, Vladimira Vuletić, Alen Ružić i Luka Zaputović sa Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Zdravka Poljaković sa Sveučilišta u Zagrebu te Nenad Bogdanović s Instituta Karolinska iz Stockholma i Paolo Manganotti sa Sveučilišta u Trstu i  Sveučilišne bolnice Cattinara. Skup se u održava na e-platformi.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!