Sjenica dobrih želja

Sjenica je otvorena za korištenje na prostoru Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Pegaz”, u Draškoj dolini. Namijenjena je za boravak i druženje korisnika Udruge, kao i za provedbu različitih aktivnosti na otvorenom.

RIJEKA – U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Pegaz” Rijeka uredila je Sjenicu dobrih želja. Sjenica je otvorena za korištenje na prostoru udruge u Draškoj dolini, na adresi Put pod Rebar 10. Namijenjena je za boravak i druženje korisnika Udruge, kao i za provedbu različitih aktivnosti na otvorenom. Uz predstavnike Grada Rijeke, otvorenju su prisustvovali korisnici programa inkluzivnog volontiranja – štićenici Doma za odrasle osobe “Turnić”, koji su svojim volonterskim radom zasadili sadnice čempresa te postavili ukrasni materijal.

U sklopu projekta Grad Rijeka je financirao nabavu sjenice – nadstrešnice u vrijednosti od 25.690,00 kn. Volonterskim radom i donacijom tvrtke Vodogradnja  d.d. Varaždin izrađeni su betonski temelji te hortikulturno uređen okoliš sjenice.

Osnovni ciljevi projekta Sjenica dobrih želja usmjereni su na poboljšanje kvalitete života za direktne korisnike, osobe s problemima mentalnog zdravlja i osobe s invaliditetom, koji se u projekt uključuju volonterskim doprinosom pri uređenju i održavanju javne površine.

Projektom je uređen adekvatni javni prostor namijenjen rekreaciji i rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom grada Rijeke i za provedbu aktivnog slobodnog vremena građana grada Rijeke na otvorenom. Projektom se potiče stvaranje zdravih navika kod djece, mladih i odraslih osoba s invaliditetom, osjećaj vlastite vrijednosti i korisnosti te razvijanje svijesti o očuvanju okoliša te boravku na svježem zraku. Projektom se izravno uređuje zapuštena javna površina u prostor od koristi za lokalnu zajednicu.

 

 

 

 

 

Inače Udruga „Pegaz“ već je u dva navrata uređivala svoj prostor kroz Riječki program lokalnog partnerstva 2014. i 2015. godine pod nazivima „Stari voćnjak ponovo živi“ i „Uređenje terapijsko-rekreativnog  prostora u Draškoj dolini. Ukupna vrijednost projekata bila je 60.500,00 kn, od čega je učešće Grada Rijeke 29.000,00 kn, dok je doprinos lokalne zajednice i 30-ak volontera bio 31.500,00 kn.

Proračunska sredstva Grada u proteklim godinama utrošena su za nabavu betonskih ploča za uređenje vrtne staze, drvene građe za izradu mostova i ograde, raznog sitnog materijala potrebnog za postavljanje staza te izradu mosta i ograde, kao i za nabavu sadnica voćki i ukrasnog bilja, pohvalili su se u Gradu Rijeci.

Ovim projektom poboljšana je uređenost zelene površine koja služi za boravak i rekreaciju korisnika i posjetitelja. Korisnici projekta su djeca s različitim poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom Primorsko-goranske županije koji inače koriste sadržaje i programe Centra “Draška dolina” , njihovi roditelji i članovi obitelji te  građani Rijeke i susjednih općina.

Broj izravnih korisnika je 300 osoba. Udruga provodi svoje programe svakodnevno kroz terapijski, volonterski i rekreativni program. Projekt može poslužiti kao primjer dobre prakse u suradnji neprofitne organizacije i jedinice lokalne samouprave u uređenju zapuštene javne površine koja služi kao javno dobro – rehabilitaciju osoba s invaliditetom te rekreaciju građana.

Kroz Riječki program lokalnog partnerstva za 2021. godinu poduprijet će se realizacija šest projekata, a ovo je prvi koji je u potpunosti završen.

Riječkim programom lokalnog partnerstva omogućeno je da se direktnim projektnim prijedlozima građana, skupina građana, organizacija i udruga organizira i sufinancira uređenje manjih javnih površina, od obnova dječjih igrališta i izgradnje novih igrališta, preko uređenja zelenih ili javnih gradskih površina, do saniranja manjih divljih deponija i slično.

U razdoblju od 2005. do 2020. godine prijavljeno je ukupno 209 projekata, od čega je 111 projekata odabrano za realizaciju. Uspješno je do kraja 2020. godine realizirano ukupno 106 projekata.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }