Spas u zadnji čas? Vlada bi sutra trebala donijeti odluku o aktivnom uključivanju u spas 3. maja

Za sutra je zakazano novo stečajno ročište na kojem će sutkinja riječkog Trgovačkog suda Ljiljana Ugrin ponovo odlučiti jesu li se stekli uvjeti za stečaj 3. maja.

Rijeka/Zagreb – Na sutrašnjoj sjednici Vlade naći će se točka nazvana „Prijedlog zaključka o iskazivanju spremnosti Vlade Republike Hrvatske za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d.“ što znači da je konačno, nakon više od godinu dana čekanja i sedam odgoda stečaja, Vlada ipak odlučila upustiti se u spašavanje riječkog brodogradilišta.

Za sutra je zakazano novo stečajno ročište na kojem će sutkinja riječkog Trgovačkog suda Ljiljana Ugrin ponovo odlučiti jesu li se stekli uvjeti za stečaj 3. maja. Na posljednjem „druženju na sudu“, početkom mjeseca, sutkinja Ugrin pohvalila je da činjenicu da je iznos blokade računa gotovo prepolovljen, sa 156 na 86 milijuna kuna, a tada je pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak predložio još nekoliko dana odgode kako bi Vlada donijela odluku o intervenciji

Umjesto nekoliko dana, dobili su puni mjesec dana, no sve do sada Vlada se nije oglasila o svojim planovima. Ipak, dobiveno vrijeme iskoristio je 3. maj na čelu s direktorom Edijem Kučanom, koji je s naručiteljima ispregovarao mogućnost dovršetka i preuzimanja započetih brodova, zbog čega će trošak za državni proračun biti daleko manji ukoliko se Vlada odluči na pomoć brodogradilištu, nego ako ga pusti da ode u stečaj.