12. Rally Show Santa Domenica: Pobjeda Mađara

Autor: Miroslav Krpan 30.11.2022

foto_Citroen_c3_wrc Robert Butor, Gergely Makai (foto: Citroen C3 WRC)

Mađarska posada Butor-Makai opravdala status broja jedan, favorit Wagner se krovirao u drugoj vožnji.

Sveta Nedelja – Održan je 12.Rally show Santa Domenica 2022., mađunarodna automobilistička manifestacija začeta prije više od deset godina kao svojevrsna završnica sezone, opuštajući ogled onih iskusnih i trofejnih, ali i onih koji ulaze ili su onako usput uz automobilizam, uz rally na makadamu koji daje neke svoje specifične draži. Organizator i ovog puta Auto karting kluba „Sveta Nedelja“, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub „Delta Timing“, ove godine ipak sa znatno manjim brojem sudionika u odnosu na prethodne sezone. Na startu se pojavilo tek 58 posada iz osam zemalja. Uobičajeno se vozilo u šljunčari uz predviđena četiri brzinca, svaki po 9,27 km, ukupne duljine 37,08 km.

U svečanosti otvaranja manifestacije, uz domaćine i organizatore, sponzore i goste u ime nacionalne asocijacije sudjelovao je i Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Startni brojevi već su naznačavali favorite, pa je tako i ove godine najviše pažnje privukao nastup Mađara i Austrijanaca. Do konačne pobjede stigla je upravo posada s brojem „1“ Robert Butor-Gergely Makai u prestižnom Citroenu C3 WRC. Bili su brži i bolji tek 10,9 sekundi od sunarodnjaka, tandema Sasa Olle i Rebeka Olle u Škoda Fabia R5, dok je dodatnu 1,3 sekundu zaostatka upisala i treća mađarska posada Peter Ranga-Janek Czako u identičnom automobilu. I trostruko mađarsko slavlje je moglo početi.

Pitanje je – a gdje je nestao startni broj 2 i do sada dvostruki pobjednik Santa Domenice Austrijanac Simon Wagner uz suvozačicu Anna Mariu Seidl. Krenuo je izvrsno, ostvario izjednačeno vrijeme s kasnijim pobjednikom Butorom na prvom brzincu u vremenu 6:59,7 minuta, da bi u drugom prolasku doživio u svojoj Škoda Fabia R5 okretanje na krov što ga je stajalo rezultata i borbe za pobjedu. Butor je u drugom brzincu skinuo svoje vrijeme za sedam sekundi i lako preuzeo vodeću poziciju.Wagner je u poretku pao u drugi dio tablice, da bi preostala dva brzinca i vremenima 6:45,2, te 6:40,5 minuta, što je bio i najbolji prolazak dana, uspio tek stići na 22.mjesto među 45 onih koji su uspješno okončali svoj nastup.

Najbolji Hrvati Pulić i Sajko

Među prvih deset u ukupnom poretku rezultat su ostvarile čak četiri hrvatske posade, od kojih je najuspješniji bio, tko drugi do trofejni veteran Niko Pulić, ovog puta za volanom Škoda Fabia Rally2 Evo i uz suvozača Tomislava Sajka. Bili su šesti, mjesto iza Mislav i Marko Mikulec (Ford Fiesta Rally3), a potom brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3).

Desetim mjestom „generalke“ svoj je nastup zaključio domaćin i jedan od inicijatora ove manifestacije Nenad Lončarić s Tajanom Vojvodić Pinky u već legendarnoj Subaru Imprezi Sti.
Mađar Sasa Olle pobjednik je Valvoline Masters Trophyja za vozače starije od 50 godina i to ispred Nike Pulića i Nenada Lončarića. U skromnoj i malobrojnoj konkurenciji tek tri juniora (do 23 godine) do pobjede je stigao Slovenac Rok Lazar ispred naših Franka Vrbanovića i Ivana Huljeva.

Najuspješnijom suvozačicom u Hoosier co-driver ladies Trophyju proglašena je Rebeka Olle, drugoplasirana u ukupnom poretku, ispred Dore Ravenščak koja je bila osma ukupno i Tajane Vojvodić Pinky desete. Odmah iza njih je višestruka prvakinja Slovenije Blanka Kacin koja je bila suvozačica nekada čestoj pobjednici brojnih rallya, ali i Mitropa Cupa Slovenki Asji Zupanc, ovog puta nakon više godina povratnice na rally staze. One su bile jedina ženska posada i u konačnom su poretku, s Mitsubishi Lancerom Evo IX, osvojile 12.mjesto.

Pobjednici po klasama: RSSD1 Butor-Makai, D2 Mikulec-Mikulec, D3 Angl-Maddalozzo (Italija,Peugeot 208 Rally4), D4 Ceccatto-Minuzzo (Italija, Seat Ibiza), D5 Lazar-Jasenko (Slovenija,VW Polo 1.4 16V); RWD Trophy Kobal-Cotič (Slovenija, BMW 325i Compact); Historic Trophy Akgül-Steinbauer (Austrija, Mazda 323 GT-R); Production Car Trophy Lončarić-Vojvodić.

Organizator je Simonu Wagneru dodijelio i posebno priznanje 3.Mamorijal Robert Vojvodić, ustanovljeno kao znak sjećanja na prerano preminulog nekadašnjeg vozača, te jednog od osnivača AKK Sveta Nedelja i inicijatora Rally show Santa Domenica.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...