28.NAGRADA STUBIČKIH TOPLICA: Sljeme u ljetnom terminu

Autor: Miroslav Krpan 01.07.2022

DEJAN_DIMITRIJEVIC__AKK_Fly_with_Kolman__snimio_M_Krpan DEJAN DIMITRIJEVIĆ (AKK Fly with Kolman) snimio M.Krpan

Od Pila, usponom na Sljeme, u novom ljetnom terminu, nastavlja se druga polovica brdske automobilističke sezone nastupom 75 vozača u četiri različite bodovne konkurencije

Zagreb – Tradicionalna 28. Nagrada Stubičkih Toplica 2022., međunarodna automobilistička utrka na brdskim stazama ima novi, ljetni termin, 2. i 3. srpnja, u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta, suorganizaciji Općine Stubičke Toplice, a pod pokroviteljstvom Željka Kolara,krapinsko-zagorskog župana. Vozi se sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“, od Pila do pola dionice prema Hunjki, u duljini 5.510 metara, uz uspon od 5,2 posto. Nastup je prijavilo ukupno 75 vozača iz 27 klubova, a uz hrvatsko prvenstvo Kategorije I i II, te povijesnih vozila, raspisano je i FIA CEZ Prvenstvo srednjoeuropske zone za povijesna vozila, ali i Kup Hrvatske povijesnih automobila u točnosti. Među sudionicima bi se trebao naći tek jedan strani vozač iz Mađarske.

Peta je utrka sezone poslije koje bi moglo doći i do promjena u vrhu bodovne ljestvice Prvenstva Hrvatske Kategorije I, obzirom da se Dejanu Dimitrijeviću (AKK Fly with Kolman) pobjedom pruža otvorena mogućnost preuzimanja čelnog mjesta, tim više jer će s utrke izostati trenutno vodeći Riječanin Matija Jurišić (AK Župa Dubrovačka) koji ovog vikenda nastupa na FIA EHC utrci Prvenstva Europe u Italiji. Dimitrijević je ove sezone upisao tri pobjede, na Sljemenu je slavio 2019.godine, a obzirom na znanje, iskustvo i snagu automobila, Seat Leon 3.2T Grupe 1, predispozicije za pobjedu i postolje su zagarantirane. Preostala mjesta „generalke“ mogu zauzeti Splićanin Martin Mustapić (Splitski autoklub) sa Seat Cuprom TCR, trenutno trećeplasirani Kategorije I, sve brži i bolji istarski as Marino Poropat (AKK Fly with Kolman) u Renaultu Clio E1, vodeći Grupe 4 ili pak ugodno iznenađenje prošlogodišnjeg Sljemena Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) koji je svojim Renaultom Clio Cup 2.0 bio treći ukupnog poretka. No, svoju šansu pobjedničkog postolja traži i vodeći Grupe 2 Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka) u VW Polo 2.0, kojem su do sada nijanse nedostajale za slavlje u ukupnom poretku, uz četiri pobjede u svojoj grupi razvrstavanja automobila prema FIA Performance factoru ovogodišnjeg PH na brdskim stazama.

Utrka je memorijalna u znak sjećanja na preminule zaslužne ljude sljemenske utrke. Za rekord staze nagrada je „Trofej Slobodan Pavlović“, što se odvija dvanaesti put, u znak sjećanja na svojevremenog utemeljitelja i direktora utrke, dok će se za ukupni poredak utrke svojevrsni „Grand prix“ dodijeliti priznanje „Memorijal Vladimir Bosnar“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg načelnika domicilne Općine Stubičke Toplice.

Nedjeljni program počinje prvim od dva treninga u 8 sati, da bi prva od dvije bodovne vožnje startala u 13,15 sati. Podjela nagrada predviđa se oko 18 sati u Parku vozača Pila. U nedjelju tijekom, dana od 8 do 19 sati za javni promet bit će zatvorena dionica županijske cesta 2219 Stubičke Toplice-Pila-Sljeme. Obilazni pravac je Stubičke Toplice-Zagreb-Sljeme-Hunjka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...