29.Nagrada Virovitice 2023.: Otvorena nova sezona

Autor: Miroslav Krpan 10.05.2023

29.Nagrada_Virovitice_2023.-_sudionici_utrke__snimio_M.Krpan_ 29. Nagrada Virovitice, sudionici utrke (snimio: M. Krpan)

Pobjede vozača Karting kluba Rijeka Davida Haluze i Lorenza Mahnicha, a u Baby kartu Noa Antonić i Petar Buneta hrabro odvezli utrke otvorenja sezone.

VIROVITICA – Nova sezona Prvenstva Republike Hrvatske u kartingu, osnovom raspisa i kalendara Hrvatskog auto i karting saveza, startala je u Virovitici tradicionalnom 29.Nagradom Virovitice 2023. U još jednoj uspješnoj organizaciji Auto moto karting kluba Cobra Virovitica, sve pod glavnim pokroviteljstvom Grada Virovitica, u dvije bodovne utrke nastupio je 31 sudionik iz 11 klubova, među kojima se poslije nekoliko sezona ponovo našla i jedna vozačica.

Alex_Sculac__406__i_Antonio_Pendo__415__snimio_M.Krpan Alex Šćulac (406) i Antonio Pendo (415) (snimio: M. Krpan)

Sudionike i gledatelje su prigodnim riječima pozdravili predsjednik Odbora za karting sport i član Upravnog odbora HAKS-a Mario Moslavac, ujedno predsjednik kluba organizatora, Mario Klement, dožupan Virovitičko-podravske županije, te virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji je, uz proglašenje utrke otvorenom, posebno naglasio:

-Kontinuitet karting utrka na našoj stazi se uspješno nastavlja, a vjerujemo da ćemo vrlo skoro biti domaćinima i značajnih međunarodnih ogleda kartingaša. Glavni projekti dogradnje staze i kompletne revitalizacije ovog prostora su gotovi, vjerujemo da će i radovi krenuti do kraja godine.

Lorenzo_Mahnich__KK_Rijeka__snimio_M.Krpan-42697 Lorenzo Mahnich, KK Rijeka (snimio: M. Krpan)

Otvorenje nove sezone, koja će objediniti pet natjecanja, obilježio je nastup većeg broja novih vozača, među kojima su se s hrvatskim licencama našli i vozači iz Slovenije, Češke i Italije. Uz njih svoj prvi nastup ostvarila je mlada 12-godišnja Vukovarka Ema Mahičić Cindrić, članica AMKK Cobra Virovitica koja je uspješno odradila prve dvije utrke klase Rotax Max Junior i tako se upisala među rijetke kartingašice na hrvatskim stazama.

U većini klasa na vrhu pobjedničkog postolja našli su se vozači s pobjedama u obje bodovne vožnje. U klasi Rotax Micro Max David Haluza (KK Rijeka) u obje je vožnje za pobjede stekao znakovitu prednost ispred Andrije Borovčaka (KK Koprivnica), dok je borba za tron klase Rotax Mini Max trajala do posljednjih sekundi među vozačima KK Koprivnica. U obje je slavio Šimun Borovčak, prvu s 403 ticućinke prednosti, a drugu s tek 229 tisućinki bržim vremenom od Tommasa De Grisogona. Aktualni prvak iz 2022. Vito Gajski Kustec (AK Ivanić) u prvoj je vožnji, u ranoj fazi, izletio sa staze, da bi u drugoj stigao do treće pozicije. Prve bodove novog koprivničkog KK Box 707 trećim mjestom ukupno u dvije vožnje osvojio je David Čonkaš.

David_Haluza__13_,Andrija_Borovcak__25__i_Jan_Skvaric__17__snimio_M.Krpan David Haluza (13), Andrija Borovčak (25), Jan Škvarić (17) (snimio: M. Krpan)

Status prvaka klase Rotax Max Senior, u prvim je nastupima, s dvije gotovo ležerne pobjede zadržao Lorenzo Mahnich (KK Rijeka) ispred Timoteja Filipovića (AKK Podravina Koprivnica), koji se pokazao dobrim i konkurentnim rivalom. U obje je vožnje dva treća mjesta osvojio Vedran Puškarić (AMKK Cobra Virovitica). Dvostruku pobjedu klase Rotax DD2 ostvario je Vedran Šćulac (AK Poreč Motorsport) ispred Antonia Penda (AK Dubrovnik Racing), dok je u identičnoj klasi, ali skupine Master, pobjede slavio iskusni Ivo Matić (KK Koprivnica), upisavši ujedno i najbolje vrijeme dana cjelokupne manifestacije, vozeći najbrži krug 40,369 sekundi uz prosjek 73,92 km/sat. Izvrsnim se rivalom pokazao drugoplasirani Ivan Grabar (AMKK Cobra), posebno u prvoj utrci, kada se, sve do jedne greške, nalazio na čelnoj poziciji ispred Matića. Još su dvojica vozača domaćeg kluba stigla do najvišeg postolja i to najjače klase KZ2 Master. Državni prvak Tomislav Škvarić pobjedama je slavio u obje utrke ispred Damira Škalića, dok se s dva treća mjesta morao zadovoljiti Valter Smrdelj iz KK Rijeka.

Mali_plavi_junaci_-_Petar_i_Noa__snimio_M.Krpan_ Mali plavi junaci: Petar i Noa (snimio: M. Krpan)

Jedina klasa u kojoj su pobjede podijelila dvojica vozača bila je Rotax Max Junior. U prvoj je slavio Albert Lukša (Cobra), a u drugoj Fabijan Vidaković (AK Delta Zagreb), dok je dva treća mjesta ostvarila Ema Mahičić Cindrić. Tek dvojica najmlađih vozača istog kluba, KK Rijeka, obilježila su klasu Baby Kart, Noa Antonić brže je prolazio ciljem ispred Petra Bunete.

Ekipna pobjeda dvije utrke pripala je KK Koprivnica, pet bodova ispred AMKK Cobra Virovitica i osam ispred KK Rijeka.

Sljedeća utrka za Prvenstvo Hrvatske je FIA CEZ utrka u Novom Marofu 20. i 21.svibnja u organizaciji AKK Podravina Koprivnica.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...