Aplauz debitantima kao motiv za nove pobjede u riječkom dresu

Autor: Marina Pauletić 27.05.2024

debitanti_

Pet mladih igrača, pet nogometnih priča i pet mladih karijera koje su nastupom u prvoligaškoj konkurenciji došle tek na početak.

Rijeka - Juniori Rijeke Jakov Bilajac, Šimun Butić, Noel Jakac i Roko Valinčić na utakmici 36. kola SuperSport HNL-a protiv Slaven Belupa (4:0) upisali su svoje premijerne prvenstvene nastupe za prvu momčad našeg kluba. Nakon što je kadet Lovro Kitin debitirao u pretposljednjem kolu u Osijeku, sada su on i još četiri mlada igrača dobili priliku predstaviti se pred domaćom publikom. A riječki navijači uvijek su znali biti poticaj mladima kada bi debitirali u prvoj momčadi, prepoznali su trud, nagradili svaki dobar potez aplauzom, pa će im utakmica protiv Slaven Belupa neupitno ostati kao lijepa uspomena u njihovim karijerama u kojima će, od srca im to želimo, ostvariti još mnoge pobjede u riječkom dresu.

Lovro Kitin je u Osijeku probio led, središnji branič koji je rođen na Pagu (2007. godište) zamijenio je Stjepana Radeljića, pozicionirao se na mjesto središnjeg braniča i pokazao da je budućnost našeg kluba. Struka je to prepoznala i ranije, zato je i kao uvjerljivo najmlađi član prve momčadi već duže vrijeme priključen radu sa seniorima.

Protiv Slaven Belupa isto je pokazao i Jakov Bilajac (2006. godište), krilni igrač koji je prve nogometne korake napravio u Opatiji prije nego je još 2017. godine prešao u Rijeku gdje je nastavio svoj nogometni razvoj. Debi je pokazao da je išao dobrim smjerom, a pokazani potencijal, baš kao i kod suigrača, intrigira u kontekstu njegove nogometne budućnosti.

Sve karakteristike modernog ofenzivca ima i Šimun Butić (2006. godište), stasiti Zadranin koji je u Rijeku došao na početku ove sezone kroz takozvanu dopunsku selekciju, nakon što je prethodno igrao za matični Zadar i Hajduk. Po vokaciji je desno krilo, a sjajne fizičke predispozicije čine ga spremnim za seniorski nogomet iako i iduće sezone ima pravo igrati u tom uzrastu.

Noel Jakac (2006. godište) je svojim nastupom nastavio tradiciju igrača iz istarskog bazena u riječkoj momčadi. Do sada su najveći trag ostavljali oni iz Labina, Pule, Rovinja i Pazina, a sada će Jakac na tu kartu pokušati uvrstiti i Buzet. Prirodna uloga na travnjaku mu je ona središnjeg napadača o čemu svjedoči i čak 14 golova u juniorskoj HNL (i jedan u Kupu) iako je tek ulazno godište.

Kvintet debitanata u SuperSport HNL-u zaključuje Roko Valinčić, središnji branič (2006. godište) koji je premijeru u dresu prve momčadi Rijeke imao još u 2. kolu Hrvatskog kupa protiv Libertasa kada je odigrao 30-ak minuta (za prvu momčad Rijeke tada je zaigrao i Matej Momčilovski koji je drugi dio sezone odradio na posudbi u Triglavu iz Kranja). Ipak, nastup na stadionu HNK Rijeka u SuperSport HNL-u je ono što će pamtiti kao netko tko je svoje prve nogometne korake napravio upravo u HNK Rijeka i u našem klubu prošao sve uzraste. Od morčića za koje je prvi put registriran u veljači 2015. godine pa sve do nastupa u prvoj momčadi Rijeke kao putokaz svim mladim igračima koji se nadaju da će ići njegovim stopama.

Pet mladih igrača, pet nogometnih priča i pet mladih karijera koje su nastupom u prvoligaškoj konkurenciji došle tek na početak. Pravilan nogometni razvoj, kakav su posljednjih godina u HNK Rijeka ostvarili mnogi igrači iz klupske škole nogometa (Pandur, Hrvoje Smolčić, Matija Frigan, Ivan Smolčić, Veldin Hodža, Niko Galešić…) najbolji im je putokaz kojim smjerom moraju nastaviti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...